Rochus is de patroonheilige  van de stad Aarschot. In het verleden, ondermeer in de 16de en 17de eeuw zou Rochus meermaals de stad gevrijwaard hebben voor de Zwarte Dood. Hiervoor wordt Sint Rochus in deze stad geëerd en bedankt op 15 augustus door kaarsen en lichtjes te laten branden. In de regio zijn er naast Aarschot ook nog Rochuskerken in Hasselt en in Genebos Lummen.

Rochus

Al vrij vroeg verloor Rochus, geboren rond 1295 in Montpellier, zijn ouders, gaf zijn hebben en houden aan de armen en vertrok op bedevaart naar Rome. Onderweg verzorgde hij zieke mensen. De legende verhaalt dat hij een aantal mensen, vooral pestlijders, genas door een kruisteken te maken. Op de terugweg kreeg hij zelf de pest aan zijn been waarna hij zich terugtrok in een hut en wonderbaarlijk genas. Een hond zou hem elke dag eten gebracht hebben. Terug in Montpellier werd hij niet herkend en als spion opgesloten in een kerker waar hij uiteindelijk  in 1327 stierf. Het lijk van Rochus werd dan toch door een familielid aan een moedervlek herkend. Sindsdien wordt hij aanroepen als beschermheilige tegen de pest en besmettelijke ziekten zoals cholera.

Pest en cholera

De pest wordt veroorzaakt door een bacterie. Ze wordt overgedragen door de beet van insecten, ondermeer door besmette vlooien, of door hoesten of niezen van een besmette persoon. De ziekte wordt vooral door ratten verspreid maar ook door honden en katten. In de 19de eeuw werd ook tot Sint Rochus gebeden tegen roodvonk en cholera. De cholerabacterie wordt overgebracht via besmet water maar ook door het eten van vis uit besmet water of door het eten van groente, gewassen in besmet water. In 2010 en 2011 was er een cholerabesmettting in Haïti  en werden 500.000 mensen ziek en stierven er 7.000.

VAR 00021

Op de ovale devotiemedaille uit messing staat op de voorzijde in de rand de tekst ‘SAINT ROCH PRÉSERVEZ NOUS DU CHOLERA’. In het midden knielt Rochus, kijkend naar rechts, terwijl hij de linkerarm naar de hemel strekt en de rechterarm met pelgrimsstaf voor zijn borst houdt. Rechts onderaan ligt een hond die hem aankijkt. Hij heeft lang haar, draagt een hoed en een soort kleed met gordel. Hij draagt geen schoenen.Onderaan de medaille staat een kruisje. Op de keerzijde staat de tekst ‘S. HUBERT PRIEZ POUR NOUS’. In het midden staat een knielende man, kijkend naar links en biddend tot een hert met een kruis op zijn kop. Rechts naast de man staat een hond en vooraan ligt een speer. De man draagt een zwaard aan de gordel en een kruisboog en een jachthoorn aan de schouder. Rechts staat een boom en onderaan een kruisje. De afmetingen van de medaille met draagoog zijn: 24,4 x 17,8 x 0,8 mm.

VAR 00022

Op de ovale devotiemedaille uit messing staat op de voorzijde in de rand de tekst ‘S. ROCH PRÉSERVEZ NOUS DU CHOLERA’. In het midden knielt Rochus, kijkend naar rechts, terwijl hij bidt. Rond zijn hoofd is er een cirkel en tussen zijn armen houdt hij een pelgrimsstaf vast. Hij heeft lang haar en draagt een soort kleed met gordel. Op de keerzijde staat de tekst ‘S. HUBERT PRIEZ POUR NOUS’. In het midden staat een knielende man, kijkend naar links en biddend tot een slank hert met een kruis op zijn kop. Hij heeft een cirkel rond zijn hoofd en draagt een zwaard. De afmetingen van de medaille met draagoog zijn: 22,7 x 15 x 0,5 mm.

VAR 00034

Op de ovale devotiemedaille uit messing staat op de voorzijde in de rand de tekst ‘SAINT ROCH PRÉSERVEZ NOUS DU CHOLERA’. In het midden knielt Rochus, kijkend naar rechts, terwijl hij zijn linkerarm naar boven houdt en met zijn rechterarm zijn pelgrimsstaf vasthoudt. Hij heeft halflang haar, draagt een hoed en een soort kleed met gordel. Hij is blootsvoets. Achter hem groeit een klein boompje. Onderaan staat een met stippen uitgebeeld vijfbladig bloempje tussen twee punten. Rechts ligt een hond die naar hem opkijkt. Op de keerzijde staat de tekst ‘St. HUBERT PRIEZ POUR NOUS’. In het midden staat een knielende man, kijkend naar links en biddend tot een hert met een kruis op zijn kop. Hubert heeft lang haar en draagt een zwaard, jachthoorn en kruisboog. Op de grond ligt een speer en een hoed. Naast hem loopt een hond en achter Hubert staan bomen. Onderaan staat hetzelfde bloempje als op de voorzijde. De afmetingen van de medaille met draagoog zijn: 38,4 x 28 x 1,9 mm.

VAR 00035

Op de ovale devotiemedaille uit verzilverd messing staat op de voorzijde in de rand de tekst ‘SAINT ROCH PRÉSERVEZ NOUS DU CHOLERA’. In het midden knielt Rochus, kijkend naar rechts, terwijl hij zijn linkerarm naar boven houdt en met zijn rechterarm zijn pelgrimsstaf vasthoudt. Hij heeft halflang haar, draagt een hoed en een soort kleed met gordel. Hij is blootsvoets. Achter hem groeit een klein boompje. Onderaan staat een kruisje. Rechts ligt een hond die naar hem opkijkt. Op de keerzijde staat de tekst ‘St. HUBERT PRIEZ POUR NOUS’, gevolgd door een kruisje. In het midden staat een knielende Hubertus met aureool, kijkend naar links en biddend tot een hert met een kruis op zijn kop. Hubert heeft lang haar en draagt een zwaard, jachthoorn en kruisboog. Op de grond ligt een speer en een hoed. Naast hem loopt een hond en achter Hubert staan bomen. Onderaan staat geen kruisje. De afmetingen van de medaille met draagoog zijn: 24,4 x 17,3 x 0,9 mm.

VAR 00036

Op de ovale devotiemedaille uit verzilverd messing staat op de voorzijde in de rand de tekst ‘S. ROCH PRIEZ POUR NOUS’. In het midden knielt Rochus met aureool, kijkend naar links, terwijl hij bidt. Hij heeft halflang haar en een baard. Hij draagt een soort kleed met gordel. Op de keerzijde staat de tekst ‘S. HUBERT PRIEZ POUR NOUS’. In het midden staat een knielende Hubertus met aureool, kijkend naar links en biddend tot een slank hert met een kruis op zijn kop. Hubert heeft kort haar en draagt een degen. Onderaan staan drie vijfpuntige sterretjes naast elkaar. De afmetingen van de medaille met draagoog zijn: 24,8 x 17,6 x 1,1 mm.

VAR 00056

Op de voorzijde van de ronde devotiemedaille, gemaakt van messing, staat in de rand de tekst: ‘S. ROCH PRIEZ POUR NOUS’. In het midden knielt, binnen een parelcirkel, Rochus terwijl hij naar rechts kijkt. Hij draagt een hoed en met zijn linkerhand houdt hij een pelgrimsstaf vast. Zijn rechterhand houdt hij voor de borst. Onderaan rechts zit een hond en links staat een struik. Op de keerzijde staat in de rand de tekst: ‘St HUBERT PRIEZ POUR NOUS’. In het midden staan, binnen een parelcirkel, twee figuren tussen twee bomen. De ene stelt een engel voor die met zijn rechterarm naar een hert wijst met een kruis op zijn kop. Onder deze engel knielt een man terwijl hij zijn rechterarm voor zijn borst houdt. Aan zijn voeten werden twee honden afgebeeld, de ene hond zit en kijkt naar links en de andere hond ligt en kijkt naar rechts. Rechts achter een boom komt een paard tevoorschijn. De afmetingen zijn: 20,9 (met draagoog 24,8) x 1,7 mm.

VAR 00140

Op de ovale devotiemedaille uit wit metaal staat op de voorzijde in de rand de tekst ‘SAINT ROCH PRÉSERVEZ NOUS DU CHOLERA’. In het midden knielt Rochus, kijkend naar rechts, terwijl hij zijn linkerarm naar boven houdt en met zijn rechterarm zijn pelgrimsstaf vasthoudt. Hij heeft halflang haar, draagt een hoed en een soort kleed. Hij is blootsvoets. Achter hem groeit een klein boompje. Rechts ligt een hond die naar hem opkijkt. Op de keerzijde staat de tekst ‘St. HUBERT PRIEZ POUR NOUS’. In het midden staat een knielende man, kijkend naar links en biddend tot een hert met een kruis op zijn kop. Hubert heeft lang haar en draagt een zwaard, jachthoorn en kruisboog. Op de grond ligt een speer en een hoed. Naast hem loopt een hond en achter Hubert staan bomen. De afmetingen van de medaille met draagoog zijn: 25,3 x 18,8 x 1,1 mm.

VAR 00141

Op de ovale devotiemedaille, gemaakt van messing, staat op de voorzijde in de rand de tekst ‘St ROCH PRIEZ POUR NOUS’. In het midden knielt Rochus met één knie de grond rakend, kijkend naar links, terwijl hij bidt. Hij heeft kort haar, een baard en heeft een aureool en een soort kleed met een gordel. Hij is blootsvoets. Achter hem zit een hond die eveneens naar links kijkt. Onderaan in het midden staat een kleine ‘M’. Op de keerzijde staat de tekst ‘St HUBERT PRIEZ POUR NOUS’. In het midden, in een soort medaillon, staat een knielende man, kijkend naar links en biddend tot een hert met een kruis op zijn kop. Hubert heeft lang haar, een baard en draagt een zwaard aan zijn gordel. Op de grond ligt een speer en een hoed. Voor hem ligt een hond die hem aankijkt en op de achtergrond staan bomen. Achter hem staat een gezadeld paard. De afmetingen van de medaille met draagoog zijn: 26,7 x 19,3 x 1,2 mm.

VAR 00299

Op de voorzijde van de rechthoekig afgeronde devotiemedaille, gemaakt van een koperlegering, staat in de rand de tekst: ‘ST ROCH PRESERVEZ NOUS DU CHOLERA’. Onderaan staat een kruisje tussen twee stippen. In het midden, binnen een parelstructuur, knielt Rochus, kijkend naar rechts, terwijl hij zijn linkerarm omhoog steekt. In zijn rechterhand houdt hij een pelgrimsstaf. Hij draagt een hoed en aan zijn voeten ligt een hond die hem aankijkt. Achter Rochus staat een boom. Op de keerzijde staat de tekst: ‘S * HUBERT PRIEZ POUR NOUS’. Onderaan staat een kruisje tussen twee stippen. In het midden, binnen een lijnstructuur, knielt een biddende Hubertus, kijkend naar links, voor een hert met een kruisbeeld tussen het gewei. Het hert kijkt hem aan. Hubertus draagt een kapmantel en aan zijn gordel hangt een zwaard en een jachthoorn. Afmetingen: 24,8 x 16,1 x 0,7 mm.