Boekweitpap

De zaden van boekweit worden eerst gepeld, wat overblijft wordt ‘boekweitgrutten’ genoemd. Deze kan je ook zo kopen. De grutten worden in water geweekt en gekookt. Als laatste bewerking wordt karnemelk toegevoegd. Boekweitpap wordt gegeten met boter en stroop.

HVG 00109

De archeologisch complete papkom met twee horizontaal geplaatste oren werd gemaakt van roodbakkend klei. De binnenzijde van de papkom is bedekt met doorschijnende loodglazuur waardoor de binnenzijde een bruine kleur kreeg. Op de bovenzijde van de rand, langs de buitenzijde van de rand en op beide oren werd als versiering witte slibpap aangebracht waarna deze bedekt werd met loodglazuur. De rand en de oren kregen door deze ingreep een gele kleur. De onderzijde van de papkom bleef ongeglazuurd. De papkom staat op een geknepen standring (diameter 72 mm). Afmetingen: diameter 160 (met oren 215) en hoogte 74 mm. Datering: 16de eeuw.