Thieu is tegenwoordig een deel van de Waalse stad Roeulx in de provincie Henegouwen. Vroeger was het een onafhankelijke gemeente waar sinds de 15de eeuw met enige onderbrekingen tot 1958 een steenkoolmijn ontgonnen werd. Rond 1910 werd een zandgroeve geopend en in 1920 startte een cementbedrijf haar activiteiten. De hoofdzetel was gevestigd te Brussel, Boulevard du Regent 37, later 46.  Het logo bestaat uit de initialen ‘C’ en ‘T’ en het woord ‘DE’ in het midden. Vanaf 1932 werd door het bedrijf overgesulfateerd metaalcement gefabriceerd. In 1939 verkoopt het bedrijf ‘Portlandcement’ van het merk ‘Normal’. Er is dan ook een fabriek in La Louvière. Ook het cementmerk ‘Metarok’, ‘Sealithor’ en ‘Inrodor’ werden geproduceerd.  Op het einde van de jaren ’50 van vorige eeuw neemt het bedrijf ‘Ciments d’Obourg’ de cementfabrieken ‘Ciments de Thieu’ en ‘Ciments Portland Liégeois’ over. Het bedrijf ‘Ciments de Thieu’ sluit in 1982 de deuren. Nadien werd de verlaten groeve volgestort met allerlei verontreinigende gronden wat tot op heden problemen oplevert.

Bron: H. HASQUIN et. Al. (dir.) Gemeenten van België. Geschiedkundig en administratief – geografisch woordenboek.4. Wallonië Lig-Z, Brussel 1981, p. 2867-2869.

PPV 00676

Op de voorzijde van het loodje staat in de rand de tekst ‘CIMENTS DE THIEU’ gevolgd door een stip. Op de keerzijde staat binnen een parelcirkel een logo dat gevormd door een zeer grote letter ‘C’ waarover een grote letter ‘T’ werd geplaatst. Links van de T staat een kleine letter ‘D’ en rechts een kleine letter ‘E’.