In de bovenlaag van het erf van het Hof van Goor werden allerlei kleine ondiepe kuilen aangetroffen met overblijfselen van vermoedelijk pluimvee. De beenderen waren bijna helemaal verteerd. Het is in de regio nog altijd de gewoonte om gestorven kleine dieren in de grond te stoppen. Dieper in de sleuf, in een 16de eeuwse laag, bevonden zich twee onderkaken van een rund. Deze onderkaken bevatten nog een aantal tanden. Op de onderkaken zijn kapsporen aanwezig. De slager heeft de kop van het rund op de zijde gelegd en met 1 houw van een bijl ter hoogte van de eerste aanwezige premolaar de onderkaak gebroken, daarna heeft hij de andere zijde op een identieke manier behandeld. De muil met de snijtanden werd vervolgens afgebroken zodat de onderkaken, die normaal vooraan aan elkaar vastzitten, los kwamen te zitten. Zodoende konden deze onderkaken uit elkaar getrokken worden zodat de begerenswaardige tong van het rund kon verwijderd worden en de kaken konden ontvleesd worden.

Tandvorming bij runderen

In ieder onderkaak zitten nog 5 tanden, 3 molaren (kiezen) en 2 premolaren (voorkiezen). Een normaal rund bezit 3 premolaren. Normaal heeft iedere onderkaak nog 4 snijtanden. Een bovenkaak heeft geen snijtanden, wel een zelfde aantal maaltanden. Het gras wordt met de snijtanden tegen de harde rand van de bovenkaak afgesneden. De kiezen spelen pas een rol van de herkauwing waarbij het gras wordt fijngemalen. De leeftijd van een rund kan voornamelijk afgelezen worden aan de snijtanden. Eerst krijgt het rund een melkgebit. Het tijdstip van wisseling is rasafhankelijk. De molaren hebben geen melktanden. Alle blijvende kiezen zijn doorgebroken na twee jaar. Daarna slijten deze kiezen af zodat ze telkens een andere patroon hebben.

Met dank aan dierenarts Eugeen Van Hove voor de nuttige informatie.

HVG 00073

Slachtafval: rechteronderkaak met kapsporen van een rund. De snijtanden zijn niet meer aanwezig. De leeftijd van het dier is minstens twee jaar. Er zijn 3 molaren en 2 premolaren aanwezig. Afmetingen: 29,5 cm lang, 21 cm hoog en 4 cm dik (scharnierpunt oogboog).

HVG 00074

Slachtafval: deels bewaarde linkeronderkaak met kapsporen van een rund. De snijtanden zijn niet meer aanwezig. De leeftijd van het dier is minstens twee jaar. Er zijn 3 molaren en 2 premolaren aanwezig. Eén premolaar werd beschadigd tijdens het kappen. Afmetingen: 23 cm lang, 14 cm hoog en 2,3 cm dik.