De apostel Andreas, in de volksmond ook wel Sint Andries genoemd, was de patroonheilige van Bourgondië. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de hertogen van Bourgondië een gulden lieten slaan met zijn afbeelding. Andriesguldens, ook bekend onder de naam Bourgondische guldens, werden geslagen door Philips de Goede, Karel de Stoute, Maria van Bourgondië, Philips de Schone. Philips II liet als laatste tussen 1567 en 1571 nog een nieuw type andriesgulden slaan. Andriesguldens ontlenen hun naam aan de afbeelding van de heilige Andreas met zijn typische X-vormige kruis waaraan hij volgens de overlevering werd vastgebonden toen hij doodgemarteld werd. Afbeeldingen van een andreaskruis gemaakt van stokken, ook wel stokkenkruis genoemd, blijven tot het einde van de Oostenrijkse tijd op munten van de Habsburgse Nederlanden opduiken. Het andreaskruis is nu vooral bekend uit de wegcode als verkeersbord om de voorrang aan rechts aan te duiden.

De oudste andriesguldens werden geslagen naar het voorbeeld van de Duitse rijnguldens. Hij woog aanvankelijk 3,40 g en had een gehalte van 792/1.000. De nieuwe versie van Philips II was met 3,26 g niet alleen wat lichter maar ook van lager gehalte 774/1.000.

PPV 00842

Op de voorzijde van het muntgewicht, gemaakt van een koperlegering, staat binnen een parelcirkel in het midden de heilige Andreas met aureool ten voeten uit. Met de rechterhand houdt hij en X-vormig stokkenkruis vast. Zijn kledij is typisch voor de renaissanceperiode, kort, breed, opgepoft met splitten. De figuur wordt geflankeerd door het jaartal 15 / 6 ?. Deze datum mag vermoedelijk vervolledigd worden tot 1567, het eerste jaar waarin de andriesgulden aangemunt werd. Vooral de keerzijde is fel gecorrodeerd. In het midden staat een hand die bovenaan geflankeerd wordt door de cijfers 8 / ? en onderaan door de letters H / F. Onder de hand staat een kroontje waarvan alleen de omtrek bewaard bleef. Het geheel is omsloten door een sierkrans afwisselend bestaande uit tulpenhoofden, in tegenwijzerzin, en stippen. Het muntgewicht werd gemaakt door Antwerpenaar Hans Foncq in [15]8[?]. Hans was de zoon van Bernaert Foncq die ook muntgewichtmaker was in Antwerpen. Hans was minstens van 1577 tot 1603 actief.

De massa is 2,53 g.  De afmetingen zijn 15,4 x 15,4 x 1,8 mm.

Bron:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Andreas_(apostel)

http://www.muntgewicht.nl/Afbeeldingen_verkoper/Fonck_H_personalia.pdf