Vóór 1858 was Lourdes een kleine stad met ongeveer 4000 inwoners. Op 11 februari 1858 veranderde dit. Toen verscheen Maria aan Bernadette Soubirous. Ze was de 14-jarige dochter van een arme molenaar. Toen Bernadette dicht bij de grot Massabiele, bij Lourdes, hout verzamelde zou ze Maria gezien hebben die naar haar glimlachte. Bernadette kreeg 18 visioenen. Tijdens die visioenen zou ze ook een bron ontdekt hebben met heilig water. In 1892 besloot de clerus er een basiliek te bouwen. Bernadette werd non, stierf in 1879 op 35-jarige leeftijd en werd in 1933 heilig verklaard. Lourdes wordt jaarlijks door miljoenen pelgrims bezocht.

VAR 00146

Op de voorzijde van de kleine ovale devotiemedaille, gemaakt van messing, staat bovenaan in de rand de tekst ‘N. D. DE LOURDES P. P. N.’. In het midden staat een biddende Maria binnen een krans van rotsen. Op de keerzijde staat onderaan de horizontale tekst ‘GROTTE DE N. D. DE LOURDES’. In het midden staat de afbeelding van de grot met Maria achter een hekwerk. Links onderaan staat mogelijk een deel van een sarcofaag. Afmetingen: 23 x 15,8 x 0,7 mm.

VAR 00147

Op de voorzijde van de kleine ovale devotiemedaille, gemaakt van messing, staat in de rand de tekst ‘MILLE FOIS NOUS VOUS FÉLICITONS O MARIE IMMEE’ en onderaan de horizontale tekst ‘SANCTUAIRE DE ND DE LOURDES’. In het midden staat de basiliek van Lourdes. Op de keerzijde staat onderaan de horizontale tekst ‘SUIS L’IMMACULEE CONCEPTION’. Onder de tekst staat een klein kruisje. In het midden staat de afbeelding van de grot met Maria, links van haar staat een biddende knielende figuur. Afmetingen: 22,2 x 15,5 x 0,8 mm.

VAR 00148

Op de voorzijde van de ovale devotiemedaille, gemaakt van messing, staat in de rand de tekst ‘MILLE FOIS NOUS VOUS FÉLICITONS O. MARIE IMMACULEE’ en onderaan de horizontale tekst ‘BASILIQUE DE N.D. DE LOURDES’. In het midden staat de basiliek van Lourdes. Op de keerzijde staat onderaan de horizontale tekst ‘JE SUIS L’IMMACULEE CONCEPTION’. Onder de tekst staat een klein kruisje. In het midden staat de afbeelding van de grot met Maria, links van haar staat een biddende knielende figuur. Afmetingen: 24,5 x 17,3 x 0,8 mm.

VAR 00149

Op de voorzijde van de spitsovale devotiemedaille, gemaakt van koper, staat bovenaan in de rand de tekst ‘JE SUIS L’IMMACULEE CONCEPTION’ en onderaan ‘N. D. DE LOURDES’. De achtergrond is opgevuld met kleine kruisjes. In het midden staat een biddende Maria binnen een parelovaal en een lijnovaal. Op de keerzijde staat in de rand de tekst ‘‘SANCTUAIRE DE N.D. DE LOURDES’, voorafgegaan en gevolgd door een kruisje. In het midden staat, binnen een parelovaal, de afbeelding van de basiliek. De achtergrond is opgevuld met kleine kruisjes. Afmetingen: 28 x 13 x 1,2 mm.

VAR 00150

Op de voorzijde van devotiemedaille in de vorm van een vierpas, gemaakt van messing, staat in de rand de tekst ‘JE SUIS L’IMMACULEE CONCEPTION’. Onderaan staan drie vijfpuntige sterretjes. In het midden, binnen een parelstructuur, staat de afbeelding van de grot met Maria, links van haar staat een biddende knielende figuur. Op de keerzijde staat in de rand de tekst ‘BASILIQUE DE N.D. DU ROSAIRE’. Onderaan staat ‘LOURDES’. In het midden staat, binnen een parelovaal, de afbeelding van de basiliek. Afmetingen: 24,7 x 19,5 x 1 mm.

VAR 00169

Op de voorzijde van de grote ovale devotiemedaille, gemaakt van messing, staat in de rand de tekst ‘PELÉRINAGE DE N. D. DE LOURDES’ en onderaan de horizontale tekst ‘M.F. 8 P.’ In het midden staat de basiliek van Lourdes met er onder de grot. Op de keerzijde staat in de rand de tekst ‘JE SUIS L’IMMACULÉE CONCEPTION 1858’ en onderaan de horizontale tekst ‘M.F. 8 P.’. In het midden staat een biddende Maria op een voetstuk. Ze draagt een paternoster rond haar arm. Afmetingen: 37,4 x 28 x 3,1 mm.

VAR 00170

Op de voorzijde van devotiemedaille in de vorm van een vierpas, gemaakt van aluminium, staat in de rand binnen een parellijn de tekst ‘SANCTUAIRE DE N. D. DE LOURDES’. Onderaan staat de afkorting ‘J. B. T.’. In het midden staat een afbeelding van de basiliek. Op de keerzijde staat in de rand binnen een ovaallijn de tekst ‘‘JE SUIS L’IMMACULÉE CONCEPTION N. D. DE LOURDES P. P. N.‘. Links en rechts in de rand werd een bloemversiering aangebracht. In het midden staat, binnen een parelovaal, een gekroonde biddende Maria. Ze is volledig omgeven door stralen. Afmetingen: 28,7 x 24,9 x 1,5 mm.

VAR 00171

Op de voorzijde van kleine ovale devotiemedaille, gemaakt van messing, staat in de rand de tekst ‘SANCTUAIRE DE N. D. DE LOURDES’. In het midden staat een afbeelding van de basiliek met vooraan de grot. Op de voorgrond staan links twee personen, de ene in een bidhouding, de andere draagt een bedevaardersstaf. Op de keerzijde staat in de rand binnen een ovaallijn de tekst ‘‘JE SUIS L’IMMACULEE CONCEPTION N. D. DE LOURDES PRIEZ  POUR NOUS‘. In het midden staat, binnen een bladerkrans, een gekroonde biddende Maria. Ze draagt een paternoster rond haar arm. Afmetingen: 23,2 x 15,9 x 0,8 mm.