In de middeleeuwen at men vlees uitsluitend met de handen en met een mes, vorken bestonden niet. Iedereen had steeds een mes bij zich in een lederen messchede. Het mes bestond uit een ijzeren lemmet dat verlengd werd met een angel om het heft te bevestigen. Het heft is meestal van hout maar werd soms bilateraal ‘bekroond’ met een koperen plaatje. Deze koperen plaatjes werden dan versierd met een abstracte of realistische figuur door middel van een manuele gravure. In vele gevallen werden vrouwenbustes afgebeeld. In de bodem corrodeert de ijzeren angel en vallen de plaatjes die door klinknageltjes aan de angel bevestigd zijn uit elkaar. Daarom wordt zelden een tweezijdige mesheftbekroning gevonden.

PPV 00148

Van deze mesheftbekroning bleef slechts één plaatje uit messing bewaard. Het plaatje werd dwars door de afbeelding met twee klinknageltje bevestigd. Een deel van de angel bleef aan de achterzijde bewaard. Afgebeeld werd een Christus aan het kruis. Het is een zeer realistische en gedetailleerde voorstelling. De benen zijn licht gebogen en het gezicht heeft een baard. De afmetingen zijn 38,9 x 21,8 mm. Deze mesheftbekroning dateert uit de 15de / begin 16de eeuw (datering door Raf Van Laere).

PPV 00149

Mesheftbekroning met de voorstelling van een sterk gestileerde vrouwenbuste naar links binnen een kader. Een deel van de ijzeren angel bleef bewaard. De afmetingen zijn 27,4 mm x 15,4 mm. Deze mesheftbekroning dateert uit de 15de eeuw (datering door Raf Van Laere).

PPV 00150

Volledig bewaarde mesheftbekroning. Langs de ene zijde werd de figuur van een vrouw afgebeeld, langs de andere zijde staat een man. De gravure werd zeer krachtig aangebracht met een gestileerde toets, zoals de baard en het aangezicht van de man die met enkele verticale kerven werden afgewerkt. Ook de neus en de ogen werden hoekig geplaatst. De man lijkt naar beneden te kijken. De overige kerven zijn voor interpretatie vatbaar: mantel? Sjerp? Attributen? De vrouw draagt mogelijk een atour, dit is een kap met een sluier, of werden gewoon de haren weergegeven (?). Een gehuwde vrouw werd nooit afgebeeld met losse haren. De afmetingen zijn 32,8 x 16,3 mm, dikte 2,8 – 7, 3 mm.