De diversiteit van de kledinghaken uit de 16de/17de eeuw is enorm groot. Over de exacte datering van deze kledinghaken tast men nog redelijk in het duister, meestal zijn de gevonden exemplaren metaaldetectorvondsten, waardoor ze in verschillende musea, op basis van bepaalde kenmerken (welke?) anders worden gedateerd, zo kan eenzelfde kledinghaak bij het ene museum 200 jaar ouder geschat worden dan bij het andere. We houden het voorlopig bij de datering van Brian Read, die er een studie aan gewijd heeft. De kledinghaakjes, die gegoten werden in een koperlegering, hebben één haakje. Het andere uiteinde, het bevestigingsoog, waarmee het haakje vastgenaaid werd op de kleding kan cirkelvormig, rechthoekig of trapeziumvormig zijn. De haak werd vastgezet in het stof of werd in een oog geklikt. De kledinghaken werden meestal versierd met een sober ornament dat dikwijls werd opengewerkt. Op basis van de vorm van deze versiering, het bevestigingsoog en andere kenmerken kunnen de kledinghaken geclassificeerd worden, wat toch een basis kan zijn voor een kwaliteitsvolle datering.

Bron: Brian Read, Hooked-Clasps & Eyes, A Classification and Catalogue of Sharp- or Blunt-Hooked Clasps and Miscellaneous Hooks, Eyes, Loops, Rings or Toggles, 2008

PPV 00450

Het haakje van de opengewerkte kledinghaak is afgebroken. De versiering heeft vijf gaten, het middelste gat is groter en hoekiger dan de andere gaatjes. Het bevestigingsoog is rechthoekig. Afmetingen: 27,5 x 10 mm.

PPV 00451

Het haakje van de kledinghaak is afgebroken. Binnen een gearceerde cirkelrand staan zes bloemen in cirkelvorm. In het midden staat een identieke bloem. De tussenruimte is opgevuld met kleine bolletjes. Het bevestigingsoog heeft een trapeziumvorm. De achterzijde is hol. Afmetingen: 33,4 x 13,4 mm.

PPV 00452

Het haakje van de kledinghaak is afgebroken. Het ornament van de haak is cirkelvormig en afgeboord met bolletjes. Een kruis verdeelt deze cirkel in vier delen. Per kwadrant zijn er vier holtes in een symmetrische compositie. Normaal is dit type kledinghaak opengewerkt. Het bevestigingsoog is rechthoekig. Afmetingen: 35 x 16,2 mm.

PPV 00453

Het haakje van de opengewerkte kledinghaak is afgebroken. De versiering werd gemaakt in de vorm van een zesbladige bloem. In het midden zit eer een eivormige knop. Het bevestigingsoog is rechthoekig. Afmetingen: 36,3 x 18,3 mm.

PPV 00454

Het haakje van de opengewerkte kledinghaak is afgebroken. In een rechthoekig frame werden tegen de rand twee volle cirkels voorzien. Het bevestigingsoog maakt deel uit van het frame. Afmetingen: 22,2 x 12 mm.

PPV 00455

Het haakje van de opengewerkte kledinghaak is afgebroken. De versiering werd cirkelvormig opgebouwd met een kruis. Het bevestigingsoog heeft de vorm van een afgeschuinde rechthoek. Afmetingen: 29 x 16,50 mm.

PPV 00456

Het kledinghaakje is volledig. De versiering bestaat uit twee vierbladige bloemhoofden waarbij het middelste blad gemeenschappelijk is. Dit ensemble wordt aan de haak en aan het oog geflankeerd door drie balken. Het bevestigingsoog is rechthoekig. Afmetingen: 39,2 x 17,8 mm.

PPV 00457

Het deels opengewerkte kledinghaakje is volledig. Het ornament is onduidelijk. Het bevestigingsoog is rechthoekig. Afmetingen: 35,7 x 15,2 mm.