Juliana van Cornillon werd geboren in 1192 in Retinne en stierf in Fosses-la-Ville in 1258. Ze legde al in 1207 de geloften af als augustines en kreeg haar eerste visioenen in 1208. In 1222 werd ze priorin van het klooster Mont Cornillon te Luik maar werd tweemaal verdreven door haar medezusters wegens haar strengheid. Onder meer door haar toedoen werd de ‘Sacramentsdag’ ingevoerd in het prinsbisdom Luik in 1246. Het volgende jaar trok Juliana zich terug in de abdij van Val-Saint-Georges. Sacramentsdag werd voor het eerst gevierd in de Luikse Sint-Maartensbasiliek. Sacramentsdag valt op de eerste donderdag na Pinksteren. Juliana werd in 1869 heilig verklaard.

VAR 00115

Op de voorzijde van de ovale devotiemedaille van messing, staat rondom de tekst ‘SAINTE JULIENNE PRIEZ POUR NOUS’. In het midden, binnen een ovaal, is de heilige Juliana afgebeeld als een knielende vrouwelijke kloosterlinge naar links, die bidt voor een altaar waarop een kruis staat. Boven het altaar zweeft een monstrans in een wolk, net zoals in het visioen van Juliana. Op de keerzijde staat, binnen een sierovaal, bovenaan ‘SOUVENIR’, onderaan staat de datum ’11 JUIN 1846’, de 600ste verjaardag van de invoering van Sacramentsdag. In het midden staat over vier lijnen de tekst ‘DU JUBILÉ DE 600 ANS LIEGE’. De afmetingen zijn: 24,5 x 17,5 x 1 mm.

VAR 00218

Op de voorzijde van de ovale devotiemedaille van messing, staat rondom de tekst ’STE JULIENNE RELIGIEUSE DE CORNILLON A LIÈGE’, in de afsnede staat de tekst ‘VISION DE STE JULIENNE’. In het midden staat de heilige Juliana afgebeeld als een knielende biddende kloosterlinge naar links die haar handen voor haar borst kruist. Zij kijkt op naar een wolk met erboven een hostie. Links op de achtergrond staat de gestileerde Sint-Maartensbasiliek van Luik. Op de keerzijde staat rondom de tekst ‘INSTITUTION DE LA FÊTE – DIEU’, onderaan staat ‘SOUVENIR DU JUBILÉ DE 1846’. In het midden is een monstrans afgebeeld. De afmetingen zijn: 26,2 x 19,5 x 1,8 mm.