Tijdens de jaren ’22 – ‘24 van vorige eeuw was er in Duitsland een hyperinflatie. Dit is een inflatie waarbij de prijzen elke dag stijgen en het geld dus razendsnel devalueert. Bij een normale inflatie is er een prijsstijging van enkele procenten per jaar. De Duitse hyperinflatie van 1922-1923 is de bekendste. Een van de oorzaken was de staking van de Duitse arbeiders in het Ruhrgebied. De Fransen bezetten dit industriële hart van Duitsland om de herstelbetalingen af te dwingen die afgesproken waren in het Verdrag van Versailles. De Duitse overheid probeerde de slechte economische toestand te verhelpen door massaal geld uit te geven waardoor de waarde van de mark ten opzichte van de buitenlandse munten echter pijlsnel daalde zodat ingevoerde producten onbetaalbaar duur werden. Uiteindelijk verloor de mark zo snel aan waarde dat lonen bijna dagelijks moesten uitbetaald worden. Om tegemoet te komen aan het nijpende geldgebrek gaven veel plaatselijke overheden hun eigen biljetten uit die slechts ter plekke uitgegeven konden worden.

Er waren zelfs bankbiljetten met een waarde van 1 miljard mark maar met de miljoenen marken kon praktisch niets gekocht worden. Er werd gezegd dat de Duitsers enkel de kachel er mee konden aansteken. Op het hoogtepunt waren de prijzen tienmaal zo hoog als de dag voordien.  Omdat de plaatselijke biljetten vaak erg mooi waren, werden ze al snel verzameld zodat ook kleine gemeenten biljetten begonnen uit te geven als bron voor wat bijkomende inkomsten.

Bron: Arnold KELLER, Das Notgeld der deutschen Inflation, Berlin-Wittenau, 1958.

MDK 00140

Het bankbiljet heeft een waarde van Fünf Millionen Mark. Het werd uitgegeven door de Stadt- und Landkreis Aachen op 20 juli 1923 en draagt het nummer 101961 B. Het is eigenlijk geen echt overheidsgeld maar een Gutschein of tegoedbon. Het bankbiljet heeft volgende afmetingen: 116 x 178 mm.

MDK 00141

Het bankbiljet heeft een waarde van Eine Million Mark. Het werd uitgegeven door de Stadt Duisburg A/Rh op 10 augustus 1923 en draagt het nummer 783371*. Het is eigenlijk geen echt overheidsgeld maar Notgeld of noodgeld. Het bankbiljet heeft volgende afmetingen: 105 x 168 mm.