De Franse, Zwitserse en Italiaanse munten daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw, die door metaaldetectoristen worden gevonden, werden niet verloren door toeristen. Met deze munten kon evenzeer betaald worden als met Belgische munten omdat op 23 december 1865 België, Frankrijk, Italië en Zwitserland een overeenkomst afsloten waarmee de zogenaamde ‘Latijnse muntunie’ opgericht werd. Een Franse, Zwitserse of Belgische frank kreeg dus dezelfde waarde als de ‘lira’. In 1868 sloten Spanje en Griekenland aan en in 1889 sloten Roemenië, Bulgarije, Servië, San Marino en Venezuela zich aan. De gouden en zilveren munten van alle aangesloten landen kregen vergelijkbare gewichten en betaalkracht. Ze waren in praktijk onderling uitwisselbaar. In praktijk werden koperen munten vaak ook onderling als betaling aanvaard, hierover werden echter geen internationale afspraken gemaakt. In 1927 werd de Latijnse muntunie ontbonden maar in de praktijk stopte deze al in 1914. De meest gevonden ‘vreemde’ munten in onze regio zijn de 5 en 10 centstukken van Napoleon III.

PPV 00856

Op de voorzijde van het zilverstuk met de waarde van een halve lira staat binnen een cirkel van vierkantjes, in het midden 50 / CENTESIMI en onderaan een open lauwerkrans. In de legende staat bovenaan REGNO D’ITALIA en onderaan staat de atelierletter M voor Milaan gevolgd door een vierkantje met de letters BN die staan voor Banca Nazionale. Op de keerzijde staat in het midden de buste naar rechts van Vittorio Emanuele II, de eerste koning van verenigd Italië (1861-1878). In de legende staat bovenaan Vittorio Emanuele II en onderaan het jaar 1863. Onder de buste staat in kleine letters FERRARIS, de familienaam van de graveur Giuseppe Ferraris.

De munt werd gevonden te Scherpenheuvel-Zichem. De massa is 2,22 g en de diameter 18 mm.

PPV 00857

Op de voorzijde van de bronzen munt staat binnen een parelcirkel een adelaar met gespreide vleugels en het hoofd naar rechts. Hij zit op een pijlenbundel met boven- en onderaan bliksemschichten. Onder de tak staat de letter A die verwijst naar de muntplaats Parijs. In de legende staat binnen een parelcirkel bovenaan EMPIRE FRANCAIS en onderaan DIX CENTIMES. Links en rechts staat een vijfpuntige ster. Op de keerzijde staat binnen een parelcirkel het gelauwerde hoofd van keizer Napoleon III naar links. Onder het hoofd staat BARRE, de familienaam van de graveur Désiré-Albert Barre. In de legende staat binnen een parelcirkel NAPOLEON III EMPEREUR en onderaan staat 1862 tussen een anker en een bij.

De munt werd gevonden te Scherpenheuvel-Zichem. De massa is 8,81 g en de diameter 30 mm.

Bronnen:

https://www.nbb.be/nl/biljetten-en-munten/belgisch-geld/geschiedenis-van-de-belgische-frank/1830-1914-munten-en-biljetten

https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgische_frank

https://nl.wikipedia.org/wiki/Latijnse_muntunie

http://www.numisbel.be/UML_NL.htm