Een scapulier is in oorsprong een schouderkleed dat over het habijt op borst en rug werd gedragen door monniken. Het scapulier heeft dezelfde kleur als het habijt, behalve bij de cisterciënzers, die een wit habijt en een zwart scapulier dragen. Later werd dit scapulier in verkleinde vorm door leken onder de kleren gedragen. Het werd beperkt tot twee vierhoekige lapjes die verbonden zijn door twee schouderlinten. De kleur verschilt naargelang de orde. Het bruine scapulier van de karmelieten werd het meeste gebruikt. Het scapulier van Onze Lieve Vrouw van de berg Karmel is een scapulier dat tijdens een Mariaverschijning op 16 juli 1251 in Cambridge aan Simon Stock overhandigd werd. Deze verschijning is door de kerk erkend. Maria gaf hem een bruin wollen scapulier met de belofte dat het scapulier de drager zou vrijwaren van het vagevuur en zou beschermen. Gehuwden moesten wel de echtelijke kuisheid beleven, ongehuwden in onthouding  leven en alle dragers van het scapulier moesten dagelijks bidden. Een versleten scapulier kon niet zomaar weggegooid worden, men moest het verbranden of begraven. In 1910 gaf paus Pius X toestemming om de lapjes te vervangen door een scapuliermedaille. Deze medaille werd meestal op het onderkleed gespeld.

VAR 00080

Het stoffen scapulier bestaat uit twee rechthoekige lapjes stof met de afmetingen 5 x 6 cm die bedrukt zijn met zwarte inkt. Deze lapjes zijn met elkaar verbonden door twee linten met een lengte van 38 cm. Het lint is 1 cm breed. De afbeeldingen werden tegen een bruin wollen lapje genaaid met een lichtblauwe fijne draad. Vermoedelijk gebeurde dit mechanisch. Op de ene afbeelding staat Maria met kind, waarbij het staande kind op de schoot van Maria een stoffen scapulier vasthoudt. Onderaan staat de tekst ‘Vierge puissante’. Op de andere afbeelding zit Maria, naar links kijkend, op een rotsblok met haar handen in bidvorm. In haar handen heeft ze stoffen scapulier vast. Onderaan staat de tekst ‘Il t’aidera à supporter l’exil’. Op beide afbeeldingen staat in zeer kleine letters de naam van de drukkerij: Bouasse-Lebel Paris. Deze drukkerij drukte van 1845 tot in de jaren 1960 vooral religieuze afbeeldingen.

VAR 00081

Op de voorzijde van de tamelijk afgesleten ovale devotiemedaille, gemaakt van aluminium, staat in de rand de tekst: ‘COEUR SACRE DE JEZUS J’AI CONFIANCE EN VOUS LOUE SOIT LE DIVIN COEUR QUI NOUS A ACQUIS LE SALUT’. Onderaan staat horizontaal de tekst: ‘MEDAILLE DU SCAPULAIRE’. In het midden staat in een getand rechthoekig vak in een boogvormige versiering een gekroonde vrouwenfiguur tegen een kruis. Op de onderste boog staan twee zeer kleine onleesbare woorden. Op de keerzijde staat in de rand de tekst: ‘MERE DE LA MESERICORDE PROTEGER NOUS CONTRE NOTRE ENNEMI ET RECEVEZ NOUS A L’HEURE DE NOTRE MORT’. Onderaan staat horizontaal de tekst: ‘MARIE MERE DE LA GRACE’. In het midden staat ongeveer dezelfde afbeelding als op de voorzijde maar de vrouwenfiguur draagt geen kroon. Op de onderste boog is enkel het begin van het eerste woord in kleine letters te lezen: ‘BOURG…’. De afmetingen zijn: 3,1 x 19,9 x 1,2 mm.