Het Kind Jezus zou verschenen zijn aan een Spaanse monnik, die er een houten beeld van maakte, ongeveer 47 cm hoog. In 1556 werd het beeld als huwelijkscadeau geschonken aan hertogin Maria Manrique de Lara. Haar dochter gaf het beeld in 1628 aan het Praagse karmelietenklooster. Het beeld staat momenteel in de kerk Maria Victoria in Praag. Het beeldje raakte zoek tijdens de Dertigjarige Oorlog en pas in 1637 werd het, zonder handen, teruggevonden. Vanaf het moment dat er nieuwe handen werden aangezet gebeurden er wonderen, zoals genezingen. In 1655 werd het beeldje gekroond. Het Heilig Kind heeft meer dan 80 diverse kleren. Op feestdagen worden de kleren door de nonnen gewisseld. Het Heilig Kind van Praag trekt jaarlijks duizenden pelgrims die er een kaars branden.

VAR 00053

Op de voorzijde van de ovale devotiemedaille, gemaakt van messing, staat in de rand de tekst: ‘SAINT ENFANT JESUS BENISSEZ NOUS’. In het midden staat een gekroond Jezuskind dat met de rechterhand een zegenend gebaar maakt en in de linkerhand een globe vasthoudt waarop een kruis prijkt. Rond het hoofd is er een cirkel. Het kind is gekleed in een sierlijk gewaad. De voeten werden niet afgebeeld. Onderaan staat een gekroond wapenschild in een halve cirkel. Op de keerzijde staat de tekst: ‘L ENFANT JESUS MIRACULEUX DE PRAGUE’. De afmetingen zijn: 22,4 x 15,3 x 1 mm.

VAR 00054

Op de voorzijde van de ovale devotiemedaille, gemaakt van messing, staat in de rand de tekst: ‘SAINT ENFANT JESUS BENISSEZ NOUS’. In het midden staat een gekroond Jezuskind dat met de rechterhand een zegenend gebaar maakt en in de linkerhand een globe vasthoudt waarop een kruis prijkt. Rond het hoofd is er een soort stralenkrans afgebeeld. Het kind is gekleed in een sierlijk gewaad. De voeten werden niet afgebeeld. Onderaan staat een vijfpuntig sterretje. Op de keerzijde staat de tekst: ‘L’ ENFANT JESUS MIRACULEUX DE PRAGUE’. Onderaan staat een kruisje. De afmetingen zijn: 20,2 x 14 x 0,7 mm.