Het Heilig Bloed van Brugge is afkomstig van Constantinopel (Byzantium) en niet van Jeruzalem zoals al eeuwen wordt verteld. Een belangrijk argument is dat het bloed in een buisje van bergkristal zit dat typisch is voor Constantinopel. Boudewijn IX, graaf van Vlaanderen, veroverde en plunderde de stad in 1204. Ook oude documenten bevestigen dat het Heilig Bloed omstreeks het midden van de 13de eeuw in Brugge in de bloedkapel aanwezig was. In 1304 werd de eerste Heilig-Bloedprocessie gehouden.

VAR 00073

Op de voorzijde van de rechthoekig afgeronde devotiemedaille, gemaakt van messing, staat in de rand de tekst ‘CHÂSSE DU PRECIEUX SANG’. Onderaan staat het woord ‘BRUGES’. In het midden binnen een parelovaal en een lijnomtrek staat op een horizontale balk een soort altaar. Op de keerzijde staat de tekst ‘RELIQUE DU SAINT SANG’. Onderaan staat het woord ‘BRUGES’. In het midden binnen een parelovaal en een lijnomtrek staat de reliekhouder met het H.Bloed afgebeeld, geflankeerd door twee engelen. Onderaan staat een vogel met uitgestrekte vleugels. Bovenaan onder twee spitsbogen staan een aantal figuren. De afmetingen zijn: 28,1 x 18,6 x 0,7 mm.

VAR 00152

Op de voorzijde van de ovale devotiemedaille, gemaakt van een koperlegering en bedekt met een tin- of zilverlaagje, staat het glazen buisje met het bloed afgebeeld waaronder een aantal engelen staan. Boven het buisje staat Jezus met in zijn linkerhand een kruis. Boven, onder, links en rechts werd een kleine ruitvormige versiering aangebracht.  Op de keerzijde staat bovenaan in boogvorm ‘GEDACHTENIS’ in het midden horizontaal ‘HEILIG BLOED’ en onderaan in boogvorm ‘BRUGGE’. Afmetingen: 20 x 13,3 x 1,5 mm.