De vader van Edouard Remy kocht in 1834 te Wijgmaal bij Leuven enkele percelen grond langs de Leuvense Vaart. Edouard, geboren in 1813, en zijn broer Felix richtten in 1855 het bedrijf Remy Frères op en reeds in 1858, na de dood van Felix, werd begonnen met de productie van rijststijfsel (Amidon). Het bedrijf kreeg de naam Edouard Remy & Co. Een leeuwenkop sierde vanaf toen de verpakkingen. De productie en verkoop was een succesverhaal tot in het buitenland. Zo werd in 1880 een fabriek geopend in Heerdt nabij Düsseldorf en werd het bedrijf in 1887 een naamloze vennootschap. In 1890 werden nieuwe silo’s en magazijnen gebouwd langs het kanaal en voortaan werden ook veevoeders, voedingswaren en andere producten gemaakt. Zo zou de dagelijkse productie van bloem 180 ton bedragen hebben. In 1896 overleed Edouard en nam zijn schoonzoon August de Becker het vaandel over tot zijn overlijden in 1930. In 1903 werd een fabriek geopend in Spanje en in 1905 werd de Remy-toren gebouwd die pas in 1920 operationeel werd. Tussen 1970 en 1975 werd Ceres eigenaar van Remy, in 1989 werd het Duitse bedrijf Rütgers AG eigenaar en in 2001 het bedrijf Zudsücker. Binnen deze laatste bedrijvengroep werd het bedrijf Beneo opgericht waaronder de afdeling ‘Beneo Remy’ dat derivaten maakt van rijst zoals Remy Royal stijfsel voor het gebruik in het bad.

Voor meer info over Remy zie de website van Retroscoop en de bijbehorende referenties: http://www.retroscoop.com/industrieel.php?artikel=160

De producten van Remy

Er werden verschillende soorten stijfsel geproduceerd: wit stijfsel op basis van aardappelen in blauwe verpakking, geel stijfsel op basis van rijst in rode verpakking, maar ook andere kleuren stijfsel werden gemaakt. Vanaf 1902 werden ook minstens vijf soorten veevoeders gefabriceerd voor de diverse hoevedieren. Ze kregen de aanduiding ‘AB’ voor runderen, ‘AP’ voor varkens, ‘AV’ voor schapen, ‘AM’ voor paarden en ‘APP’ voor pluimvee. Deze veevoeders waren verpakt in zakken die verzegeld waren met een loden verzegeling. Op deze zakken stond, in een ovaal, het dier afgebeeld waarvoor het voedsel geschikt was. Vanaf 1921 werden deegwaren, decoratielijmen en zelfs waspoeders aan het gamma toegevoegd.

De loodjes van Remy

Op dit ogenblik zijn 4 types van verzegelloodjes van het bedrijf ‘Edouard Remy & Co’ bekend. Drie types, 1 van veevoeder, 1 van bloem en 1 van stijfsel, werden gevonden door Testaleden in de regio Tessenderlo-Tienen. Het andere, van veevoeder, werd elders gevonden (type 3, afbeelding op het internet).

Type 1

Op de voorzijde van het verzegelloodje staat binnen een cirkel bovenaan in de rand  de tekst ‘ALIMENT’ en onderaan ‘REMY’. De woorden zijn gescheiden door vijfpuntige sterretjes. In het midden staat een vijfpuntig sterretje. Op de keerzijde staat binnen een cirkel bovenaan de tekst ‘POUR’ en onderaan ‘BETAIL’. De woorden zijn gescheiden door vijfpuntige sterretjes. In het midden staat een vijfpuntig sterretje. Deze laatste tekst wordt aangepast aan het dier waarvoor het veevoeder diende. Zo is er ook een loodje bekend op het internet met onderaan ‘PORCS’. De woorden zijn gescheiden door vijfpuntige sterretjes. In het midden staat dan ‘LES’.

Type 2

Op de voorzijde van het verzegelloodje staat binnen een cirkel bovenaan in de rand  de tekst ‘REMY ET CIE’ en onderaan ‘LOUVAIN’. De woorden zijn gescheiden door stippen. Op de keerzijde staat binnen een cirkel bovenaan ‘00’ en onderaan de maand in de Franse taal. Bij de gevonden loodjes betreft het de maand juni en november (JUIN en NOVEMBRE). Dit type is gebruikt voor het verzegelen van bloemzakken.

Type 3

Op de voorzijde van het verzegelloodje staat binnen een cirkel in de rand  de tekst ‘ALIMENT REMY POUR BETAIL’ gevolgd door een stip.  In het midden staat een zesbladig bloempje. Op de keerzijde staat dezelfde configuratie.

Type 4

Op de voorzijde van het verzegelloodje staat binnen een cirkel ‘AMIDON ROYAL’.  Onderaan staat een vijfpuntige ster. Op de keerzijde staat binnen een cirkel horizontaal ‘REMY’. Dit type is voor stijfsel.

PPV 00679

Voorzijde: REMY ET CIE . LOUVAIN.

Keerzijde:  00 NOVEMBRE

PPV 00680

Voorzijde:  .MIDON ROYAL ⃰

Keerzijde: REMY

PPV 00681

Voorzijde: ⃰ ALIMENT ⃰ REMY ⃰

Keerzijde:  ⃰ POUR  ⃰  BETAIL ⃰

PPV 00682

Voorzijde: REMY E. …  LOUVAIN.

Keerzijde:   ⃰ 00 JU.. ⃰