Hélène de Facuwez

Testalid Ad vond enige tijd geleden een scherf van een Raerense kruik waarop het vierde kwartier van een wapenschild te zien is dat beladen is met drie lelies en een deel van het omschrift namelijk FAVLQ. Beide elementen samen laten toe de eigenaar van het wapenschild te identificeren als Hélène de Facuwez waarvan het volledige wapenschild met opschrift terug te vinden is op  https://www.toepfereimuseum.org/Sammlung/Dekore-auf-Raerener-Steinzeug?mode=&linkid=53325&catalogid=246&pg=28

Een ander fragment van eenzelfde kruik  wordt bewaard in het Streekmuseum Burgum in Friesland. https://www.museum.frl/collectie/objecten/100001431/

Het wapenschild van Hélène de Facuwez is gevierendeeld met in 1 en 3 drie palen en in 2 en 4 drie lelies (2/1). Het wapenschild is getopt door een helm met een leeuw als helmteken en helmkleden. Het volledige omschrift luidt RIEN SANS PANIE DU FAVLQUE HELENNE waarbij PANIE staat voor PAINE of ‘peine’ in modern Frans.

Hélène was de dochter van Denis, heer van Facuwez en Hélène de Stradio, een adellijke familie afkomstig uit de omgeving van Nijvel. Volgens het Bulletin de l’institut Archéologique Liégeois, 17 (1883), p. 84-85 (https://archive.org/details/bulletindelinsti17inst/page/84/mode/2up) huwde zij in 1614 Ernest d’Ombre die waarschijnlijk uit de omgeving van Halle in Vlaams-Brabant afkomstig was.

Lijfspreuk voor metaaldetectoristen

De lijfspreuk van Hélène de Facuwez – RIEN SANS PANIE – zou goed kunnen dienen als lijfspreuk voor metaaldetectoristen. ‘Niets zonder moeite’ is inderdaad heel goed van toepassing op de inspanningen van elke gedreven metaaldetectorist. Wanneer de ‘drang’ opkomt, sommigen beweren dat ‘het veld roept’, om op zoek te gaan naar archeologische metaalvondsten is een afspraak maken met de levenspartner de eerste horde die moet genomen worden. Als het weer spelbreker is dan moet de metaaldetectorist zich voorzien van de gepaste nodige kledij om toch ‘zijn’ kick te kunnen bekomen die hij op de akker zoekt. Iedere ‘biep’ die hij hoort geeft hem voldoening tot de climax wordt bereikt door het vinden van een uitzonderlijk voorwerp. Na de zoektocht moeten de vondsten gewassen, geregistreerd, eventueel gefotografeerd en onderzocht/beschreven worden en last but not least gemeld worden aan het CAI. Dus: Niets zonder moeite!