Iedere metaaldetectorist heeft zeker al een gesp gevonden die de vorm heeft van het cijfer 8. Morfologisch gezien bestaan er verschillende grote en kleine types die al of niet versierd zijn. De gesp die hier besproken wordt is tamelijk groot en valt onmiddellijk op door de vele inkepingen in de beugel. Dit type kan perfect gedateerd worden omdat identieke exemplaren gevonden werden in het wrak van het Engelse oorlogsschip The Mary Rose. Dit schip van de vloot van Hendrik VIII zonk in 1545 door een onbekende reden op 2 km afstand van de stad Portsmouth waar de restanten en de 18.000 opgedoken artefacten een onderkomen vonden in het Mary Rose Museum. 28 gespen gemaakt van een koperlegering werden in het wrak teruggevonden. Meer dan de helft van deze gespen had een 8 vorm waarvan enkele identiek zijn aan de afgebeelde gespen. Meestal worden deze gespen gevonden zonder angel en dit heeft twee redenen, enerzijds is de angel half open aan de middenstijl bevestigd en anderzijds is het een zeer fragiele angel. Door het  herhaaldelijk ploegen van de akkers verliest de gesp zeer vlug de angel. Toch komt er af en toe een gaaf exemplaar tevoorschijn.

PPV  00847

Op de voorzijde van de achtvormige symmetrische gesp, gemaakt van een koperlegering, werden elke 2-3 mm fijne inkepingen aangebracht. De beugel is niet vlak maar helt 10 à 15° opwaarts. De middenstijl is, uitgezonderd de achterzijde die vlak is, rond terwijl de rest van de beugel vlak is waarbij de buitenrand afgerond is en de binnenrand eerder recht is. De open, zeer dunne angel is 20 mm lang. De achterzijde is niet versierd. De afmetingen zijn: 35,5 x 28,6 x 2,5 mm. Datering: 15de/16de eeuw.

PPV  00848

Op de voorzijde van de achtvormige symmetrische gesp, gemaakt van een koperlegering, werden elke 2-3 mm fijne inkepingen aangebracht. De beugel is niet vlak maar helt 10 à 15° opwaarts. De middenstijl is, uitgezonderd de achterzijde die vlak is, rond terwijl de rest van de beugel vlak is waarbij de buitenrand afgerond is en de binnenrand eerder recht is. De open, zeer dunne angel is 18 mm lang. De achterzijde is niet versierd. De afmetingen zijn: 34,8 x 30,3 x 2,2 mm. Datering: 15de/16de eeuw.

Bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Mary_Rose_(schip,_1512)

R. Whitehead, Buckles 1250-1800, Witham 2003