In de jaren ’90 werd tijdens het archeologisch onderzoek van het urnengrafveld in Engsbergen een urne met crematieresten ontdekt waarop een omgekeerd potje, een zogenaamd bijpotje, was geplaatst. Het afdekken van urnen door schalen, scherven of bijpotjes is een veel voorkomend fenomeen tijdens de urnenveldcultuur. Sommige bijpotjes werden op een normale wijze in de urne geplaatst andere potjes, zoals in Tessenderlo, staan omgekeerd op de urne. In sommige grafvelden werden twee, soms drie, bijpotjes aan het urnengraf toegevoegd. Sporadisch zijn deze bijpotjes geoord. Er zijn ook graven gekend zonder urne waaraan een bijpotje enkel werd toegevoegd aan de crematieresten.

Dit prehistorisch ritueel, het toevoegen van bijpotjes, is moeilijk te doorgronden en zal waarschijnlijk voor altijd een mysterie blijven door het gebrek aan geschreven bronnen. Voorlopig blijft het bij hypothesen. Een eenvoudige en logische verklaring zou de beschikbaarheid van het vaatwerk kunnen zijn. Is er een overvloed aan ‘kookpotten’ dan kunnen zelfs meerdere exemplaren per individu gebruikt worden met andere woorden men gebruikte wat kon gemist worden. Er worden immers ook graven met louter brandresten en beenderpakketten gevonden zonder urnen.

Zie ook:

http://testavzw.be/hoe-de-oprichting-van-testa-vzw-leidde-tot-de-ontdekking-van-een-grafveld-uit-de-urnenveldcultuur/

http://testavzw.be/een-versiering-met-vingernagelindrukken-op-een-oxiderend-gebakken-urne-uit-de-late-bronstijdvroege-ijzertijd-is-de-oudste-looise-kunstcreatie/

MDK 00155

De zeer gladde bolronde urne heeft een licht naar buiten staande rand en heeft een vlakke standvoet met een diameter van 97 mm. De hoogte is 182, de breedte 220 en de opening 173 mm. De urne was gevuld met crematieresten.

MDK 00156

Het bolronde gladde bijpotje heeft een vrij grote naar buiten staande rand. De bodem is bolvormig. De hoogte is 80, de breedte 88 en de opening 82 mm.

De urne en het bijpotje werden geïnventariseerd onder het nummer TE93 GR 15.