PPV 00337

De kleine ronde medaille is van zilver of van verzilverd metaal gemaakt. Er bleven twee schakels bewaard aan het draagoog. Op de voorzijde staan twee personen: een geknield meisje kijkt naar rechtsonder terwijl een jongetje een bloemenkroontje (?) op haar hoofd legt en er naar kijkt. Het meisje draagt een kleedje en houdt in haar handen, die ze voor haar lichaam houdt, een onbekend voorwerp vast, mogelijk is dit een boeketje bloemen. Eén voet komt onder haar kleed tevoorschijn. Het jongetje draagt een hoed, een vest, een korte broek en laarzen. Beiden staan in een bloemenperkje. De keerzijde is blank. De afmetingen zijn: diameter 12,2 (met draagoog 15,3) en dikte 1,3 mm. Datering: het voorwerp is een herinneringsmedaille aan de eerste communie en dateert uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

PPV 00338

Deel van een religieuze kinderarmband, gemaakt van wit metaal, waarvan slechts drie kleine aaneengeschakelde ‘medailles’ bewaard bleven. Twee daarvan hebben twee verbindingsogen en maken deel uit van de schakels van de armband en één medaille hangt aan het armbandje met één draagoog. Op de ene ‘schakel’ staat op de voorzijde een gestileerde roos, de keerzijde is blank. Op de andere schakel staat op de voorzijde Onze-Lieve-Vrouw van Fátima, de keerzijde bleef blank. De afbeelding van deze laatste schakel was oorspronkelijk bedekt met blauwe doorzichtige lak. Op de medaille met het draagoog staat op de voorzijde de traditionele afbeelding van de O.L.V. van Scherpenheuvel op staak die aanbeden wordt door Albrecht en Isabella. Op de keerzijde staat de buste van O.L.V. met kind. Ze is bedekt met blauwe doorzichtige lak. Ook de voorzijde had deze lak maar deze is verdwenen. De schakels en de medaille hebben een achthoekige vorm maar de zijden van de schakels zijn niet gelijk. Afmetingen van de schakels: 9 mm (met verbindingsogen) x 6,5 x 0,7 mm. Afmetingen van de medaille: 8,6 (met oog) x 6,2 mm. Datering: deze armbandjes werden verkocht in Scherpenheuvel-Zichem in de jaren 1950-1975. De armbandjes werden vooral gekocht als geschenk voor de eerste communicantjes.

PPV 00448

Medaille van een kinderarmband.  De medaille is bedekt met blauwe doorzichtige lak die op de keerzijde twee nuances heeft. De schakel heeft een achthoekige vorm. Op de voorzijde zit een gekroonde vrouw met de handen voor het gezicht. Op de keerzijde staan links twee rechtskijkende kinderen en rechts staat een vrouw die naar de kinderen kijkt. Afmetingen van de medaille: 10 (met oog) x 8 mm. De configuratie van de figuren handelt over O.L.V. van La Salette, middelares voor de zondaars genoemd. Het bedevaartsoord La Salette is een alpendorp op 1800 m hoogte in het  bisdom Grenoble.