Karel VI werd geboren in 1685 als zoon van keizer Leopold I. Zijn vader droeg al in 1703 de koningskroon van zijn Spaanse bezittingen aan hem over. Hij regeerde er als Karel III. Toen zijn oudere broer, keizer Jozef I, in 1711 overleed, volgde hij hem op als keizer Karel VI. Tegelijk beklom hij de troon van Bohemen als Karel II en de troon van Hongarije als Karel III. Andere Europese mogendheden waren niet  tevreden met de concentratie van zoveel macht in zijn handen en er brak als snel oorlog uit die in 1713 beëindigd werd door de Vrede van Utrecht waarin zijn gezag over de Zuidelijke Nederlanden erkend werd.

Karel VI kreeg vier kinderen maar slechts 2 meisjes werden volwassen. Om zijn opvolging in vrouwelijke lijn te voorzien kondigde hij in 1713 de Pragmatieke Sanctie af waardoor in alle Habsburgse erflanden troonsopvolging in vrouwelijke lijn mogelijk werd gemaakt zodat zijn bekende dochter Maria Theresia na zijn overlijden in 1740  de troon kon bestijgen.

De legende op de oord

Voorzijde: ROM : IMP : HISP : REX : CAROLVS VI D : G :

Rooms-Duitse keizer, koning van Spanje, Karel VI bij gratie Gods

Keerzijde: ARCHID . AVST . DVX . BVRG BRABANT . ZC

Aartshertog van Oostenrijk, hertog van Bourgondië en Vlaanderen enz.

PPV 00816

Op de voorzijde van de koperen oord staat de buste van de vorst naar links. Onder de buste staat het atelierteken, het handje van Antwerpen. Binnen een deels bewaarde parelcirkel staat in de legende [ ] P HISP : REX : CAROLVS VI D : G . Over de X van REX en de V van VI zijn korte centripetale ribbels merkbaar. Dit zijn getuigen van een stempelbreuk. De muntplaatjes werden in die periode niet gegoten maar gestanst uit een koperen plaat. Ze waren dus mooi vlak en hadden in principe geen fouten als ze geslagen werden, ook al omdat ze vooraf gecontroleerd werden. Als er een barstje in een stempel zit dan is dat altijd ‘hol’. Wanneer men met een gebarsten stempel aanmunt dan vult de holte zich met metaal waardoor er een stukje metaal op de munt lijkt te liggen. Dit exemplaar werd dus geslagen met een beschadigde stempel die vermoedelijk snel nadien vervangen werd door een nieuwe. Op de keerzijde staat in het midden een gekroond monogram. In dit monogram is de letter C  van CAROLUS drie keer verwerkt: eenmaal  naar rechts dus normaal, eenmaal gespiegeld en dus naar links en eenmaal  liggend met de ‘opening’ naar beneden. De kroon is geflankeerd door de datum 17 / 12. In de legende staat binnen een parelcirkel . ARCHID . AV [ ] BVRG . BRABANT . ZC .

De massa is 2,36 g en de diameter is 23,9 mm.

Bron

https://nl.wikipedia.org/wiki/Keizer_Karel_VI