Een Limogegesp bestaat uit twee delen namelijk een beugel en een meestal vierhoekige beslagplaat. De beslagplaat bestaat uit een voorplaat en een achterplaat. De voorplaat is langs de zijde van de beugel omgebogen tot een cilindervormige buis waar de beugel van de gesp precies in past. Langs de andere zijde van de beslagplaat zijn in de hoeken ronde gaten gemaakt om de stoffen of lederen gordel met klinknagels te bevestigen tegen de achterplaat. Op de voorplaat staan meestal figuren afgebeeld zoals fabeldieren, bloemen of een abstracte vorm. Deze figuren zijn altijd uitgevoerd met email in diverse kleuren. De niet geëmailleerde bronzen delen werden gewoonlijk verguld wat de gesp een zeer fraai uitzicht gaf. Dergelijke Limogegespen zijn bekend vanaf het einde van de 12de tot het midden van de 13de eeuw.  De Franse stad Limoges is vooral bekend om zijn fraaie geëmailleerde middeleeuwse religieuze voorwerpen. Ook na de middeleeuwen bleef Limoges voorwerpen, versierd met email, produceren. Op de vraag of de gesp ook aan dit productiecentrum toegeschreven kan worden, kan geen sluitend antwoord gegeven worden.

Zie ook:

http://testavzw.be/zeldzame-geemailleerde-gespplaat-met-klauwende-draak-uit-de-tijd-van-de-ridders/  en

http://testavzw.be/een-piece-unique-beslagplaat-van-een-gesp-uit-de-12de13de-eeuw-met-de-voorstelling-van-een-gaande-leeuw/

PPV 00743

De bronzen beugel van de Limogegesp is volledig rondom afgewerkt met een driehoekige tandvormige versiering die gearceerd en ingelegd werd met email. Ook op de middenstijl, die een uitsparing voor de bevestiging van de angel heeft, werd een kronkellijn met email aangebracht. Op de beslagplaat werd in een cirkel een opengewerkt dier afgebeeld, mogelijk een leeuw. Rond deze cirkel werden vier halve spitsovalen voorzien in de richting van de hoekpunten van de vierhoekige beslagplaat. Ook deze ovalen werden met email afgewerkt. Op de niet geëmailleerde delen zijn sporen van verguldsel zichtbaar. Twee gaten in de beslagplaat zorgden voor de bevestiging van de gordel. Datering: 1200 – 1225. Afmetingen: 50 x 27 mm. De gesp werd door Testalid Robert Decock gevonden. De gesp werd professioneel geconsolideerd.