Tot in de 16de eeuw heette de huidige stad Zoutleeuw eenvoudigweg ‘Leeuw’.  Op de medaille is deze naam volledig bewaard gebleven met het woord LEEVWE. De heilige die op de keerzijde is afgebeeld is dus ontegensprekelijk Leonardus van Noblac. Volgens de legende leefde Leonardus, een Frankische edelman, in de tijd van Clovis (ca. 466-511). Hij verzaakte aan de bisschopstitel en leefde aanvankelijk als heremiet en kluizenaar op zijn domein in Noblac (Frankrijk) maar stichtte daarna een klooster dat uitgroeide tot de stad Saint-Léonard. Om die reden wordt hij Leonardus van Noblac genoemd. Hij is de patroonheilige van Zoutleeuw. Leonardus wordt onder meer aanroepen voor een goede bevalling, tegen hoofdpijn, tegen inbrekers, tegen geslachtsziekten en depressie. Samen met de heilige Barbara is hij ook de beschermer van de mijnwerkers.

Zie ook: http://testavzw.be/barbara-en-leonard-verenigd-op-een-medaille/

De medaille

Van de medaille die in lood werd gegoten, is minder dan de helft bewaard gebleven. Op de voorzijde staat de heilige Leonardus. Door de breuk is het moeilijk uit te maken of de heilige staat of zit. In zijn linkerhand houdt hij een kromstaf die tot aan zijn hoofd reikt. Het hoofd met aureool is beschadigd ter hoogte van het voorhoofd. Hij draagt een mantel die ter hoogte van zijn borst bij elkaar wordt gehouden door een ronde mantelspeld. Daaronder draagt hij een kleed met verticale plooien. Achter en naast de heilige bevindt zich een soort staketsel, mogelijk een onderdeel van zijn stoel (?). Op de keerzijde staat in de rand tussen twee cirkels /   ] LEEVWE + SINT [ . In het midden staat binnen een cirkel het wapenschild van Zoutleeuw afgebeeld. Het schildhoofd is volledig bewaard gebleven. Van de Brabantse leeuw, die normaal eronder staat, rest enkel het hoofd. Bovenaan de medaille is een vermoedelijk platgedrukt of deels afgebroken draagoog aanwezig.

Afmetingen: de diameter is ongeveer 40 en de dikte 2 à 3 mm, het fragment werd gevonden te Hoeselt door testalid Michel Dullers. De medaille dateert uit de 16de eeuw.

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Leonarduskerk_(Zoutleeuw)

https://www.zoutleeuw.be/sint-leonarduskerk

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zoutleeuw

https://nl.wikipedia.org/wiki/Leonardus

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wapen_van_Zoutleeuw