Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart in de abdijkerk van Averbode was, en is nog, het doel van vele bedevaarders. Wie voor het beeld kwam bidden kreeg vroeger een aflaat van 100 dagen. In 1877 werd in Averbode het ‘Mariaal Genootschap van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart’ opgericht. In 1879 waren al 60.000 leden aangesloten. Alle gelovigen konden lid worden en kregen naast een bewijsbriefje ook een gewijde medaille. Dit genootschap werd op 8 mei 1885, onder paus Leo XIII, een ‘aartsbroederschap’ en tegelijkertijd verscheen ook het tijdschrift ‘Bode van het Aartsbroederschap van O.L.V. van het H. Hert’. Een studie over de verschillende medailles, die door het Aartsbroederschap van O.L.V. van het H. Hart werden verspreid, is nog niet uitgevoerd.

Bron: Rita Ghesquière en Patricia Quaghebeur (red.), Averbode een uitgever apart (1877- 2002), Averbode, Leuven, 2002, p. 70-91.

VAR 00446

Op de voorzijde van de spitsovale devotiemedaille, gemaakt van messing, staat binnen een parelovaal de buste van Jezus afgebeeld. In zijn handen houdt hij het Heilig Hart. In de rand staat de tekst ‘COEUR SACRE DE JESUS AYEZ PITIE DE NOUS’. Deze tekst wordt voorafgegaan en afgesloten met een klein kruisje. Onderaan staat ‘AVERBODE’. Op de keerzijde staat binnen een parelovaal, centraal en ten voeten uit, een gekroonde Maria met een gekroond Jezuskind op haar linkerarm. In de rand staat de tekst ‘N. D. DU SACRE COEUR P. P. N.’. Deze tekst wordt eveneens voorafgegaan en afgesloten met een klein kruisje. Onderaan staat opnieuw ‘AVERBODE’. Datering: vermoedelijk einde 19de eeuw. De afmetingen: 38,7 x 22,4 x 2,9 mm.