Na het overlijden van zijn moeder Margaretha van Male in 1405 werd Jan zonder Vrees officieel graaf van Vlaanderen. Hij huwde in 1385 op 15-jarige leeftijd de 22-jarige Margaretha van Beieren. In 1396 ging hij in de plaats van zijn vader op veldtocht tegen de Ottomanen die Hongarije dreigden te veroveren. Jan zonder Vrees was de aanvoerder van de Franse troepen maar werd vernietigend verslagen in de Slag bij Nicopolis, nu Nikopol in Bulgarije. Omwille van zijn onstuimig optreden kreeg hij er de bijnaam ‘zonder Vrees’. Jan moest toezien hoe het gros van zijn soldaten naakt onthoofd werd en hijzelf werd door zijn vader van sultan Bayezid I (1389-1402) losgekocht tegen de enorme som van 400.000 goudgulden. De terugtocht van Jan duurde tot februari 1398. Zijn beide broers, Anton en Filips, sneuvelden tijdens de Honderdjarige Oorlog in de slag bij Azincourt op 25 oktober 1415. Op 10 september 1419 werd Jan vermoord tijdens een ontmoeting met de Franse kroonprins als gevolg van een discussie over het Verdrag van Ponceau dat beiden hadden afgesloten op 11 juli 1419.

Persoonlijk roept de naam ‘Jan zonder Vrees’ bij mij herinneringen op aan één van mijn eerste leesboeken die ik van Sinterklaas kreeg. Het jeugdboek handelde over een fictieve Antwerpse Jan zonder Vrees die vele avonturen beleefde in de 15de eeuw Het boek werd geschreven door Constant De Kinder (1863-1943). Ik was toen, jaren ’60 van vorige eeuw, ongeveer 9 jaar oud en heb het jeugdboek menigmaal herlezen, ik herinner me nog de personages ‘Kludde’ en ‘Neeltje’. Je kan het boek, waarvan de eerste uitgave al in 1910 verscheen, nu lezen op C. de Kinder, De wonderlijke lotgevallen van Jan zonder Vrees · dbnl

Beschrijving van de dubbele mijt

De rand van deze dubbele mijt, geslagen in biljoen, is rondom licht uitgebroken waardoor de legendes slecht bewaard bleven en de munt moeilijk te determineren is. Toch bleek het mogelijk om de restanten van de legendes te duiden, te vervolledigen en Jan zonder Vrees als muntheer aan te wijzen. Op de voorzijde staan in het midden binnen een parelcirkel de letters F en L. In de legende staat ]S . [ ]O[. Op de keerzijde staat binnen een parelcirkel een kort gevoet kruis met in de legende ]ONET[  ]N[. De massa is 0,81 g en de diameter is 18 mm.

De volledige legende luidt:

Voorzijde: + IOhS : D : B : COM : FLAND (= Jan, hertog van Bourgondië, graaf van Vlaanderen)

Keerzijde: + MONETA ׃ FLANDRIE (= munt van Vlaanderen)

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_zonder_Vrees_(hertog)

https://www.atmikes.be/index.php/15de-eeuw/1622-jan-zonder-vrees-dubbele-mijt-gent-z-j-ca-1407

Met dank aan Rimidi voor de tip bij de determinatie

Met dank aan de heer René Clonen voor de sublieme macrofoto’s waardoor belangrijke details zichtbaar werden