Ter gelegenheid van zijn huwelijk met Isabella van Portugal in 1430 richtte Filips de Goede de Orde van het Gulden Vlies op. Bij de oprichting werden 23 ridders uit Valois, Vlaanderen en Bourgondië opgenomen. Symbool van de Orde werd een juweel met de voorstelling van een gouden ramsvacht, dat de ridders moesten dragen. Het Gulden Vlies werd geïnspireerd door de Griekse mythologie. Jason en zijn Argonauten kregen de opdracht om de gouden ramsvacht, die in bezit was van een draak, te bemachtigen. Een ware heldendaad die hun pas na vele avonturen lukte. De 23 ridders, alle van hoge adel, waren lid voor het leven. Bedoeling was in eerste instantie een gesloten groepje te vormen, vergelijkbaar met de huidige serviceclubs, om elkaar economisch, militair en politiek te steunen. In tweede instantie moesten de leden de kerk en het katholieke geloof verdedigen. Karel V breidde het aantal leden uit naar 50 en zijn zoon Filips II naar 60. Bij het begin van de 18de eeuw werd de Orde gesplitst in een Oostenrijkse en een Spaanse tak die beide nog steeds bestaan. Tijdens de 19de eeuw viel de Spaanse tak opnieuw uiteen. Onze koning Albert II is een van de weinigen die lid is van beide takken.

Beschrijving van de duit of negenmanneke

Op de voorzijde van  deze koperen duit staat binnen een parelcirkel een Bourgondisch kruis ook stokkenkruis genoemd, getopt door een kroon. In het midden van het kruis staat een vuurslag waaraan het juweel van het Gulden Vlies hangt. Links en rechts staat het jaartal 15 / [ ]8. Omdat dit type duit te Antwerpen enkel in de periode 1596-1598 geslagen werd, kan het jaartal vervolledigd worden tot 1598. Onder de cijfers staat telkens een vlammetje van de vuurslag. In de legende staat . PHS [ ] : C . HISPZREX . DVX . BRA ., gevolgd door een handje als atelierteken van Antwerpen. Op de keerzijde staat binnen een parelcirkel het gekroond Oostenrijks-Bourgondisch wapenschild, dat slechts gedeeltelijk bewaard bleef. In de legende staat . DOMINUS . MIHI . [ ]DIUTOR ., gevolgd door een handje als atelierteken voor Antwerpen.

De massa bedraagt 2,34 g en de diameter is 23 mm.

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Argonauten

http://testavzw.be/dubbele-korte-zonder-jaartal-van-filips-ii-koning-van-spanje-en-hertog-van-brabant/

http://testavzw.be/twee-oorden-van-filips-ii-koning-van-spanje-met-het-motto-dominus-mihi-adiut

H. Vanhoudt, De munten van de Bourgondische, Spaanse en Oostenrijkse Nederlanden en van de Franse en Hollandse periode 1434-1830, Heverlee 2015, p. 250, nr. 329.AN