Het houten beeld van Maria, een Zwarte Madonna, dat bewaard wordt in de Sint-Martinusbasiliek van Halle werd in 1267 door Aleyde van Avesnes, gravin van Holland en Henegouwen, in opdracht van haar moeder, Machteld van Brabant, aan de stad Halle geschonken en niet aan de kerk. Het houten beeld heeft een hoogte van 92,5 cm. Maria wordt zittend afgebeeld terwijl ze Jezus de borst geeft. Het beeld werd in 1874 in door paus Pius IX gekroond. Al voor de aankomst van het houten beeld werd Maria in Halle vereerd en kwamen er bedevaarders toe.

VAR 00057

Op de voorzijde van rechthoekig afgeronde devotiemedaille, gemaakt van messing, staat in de rand de tekst:’ N. DAME DE HAL PRIEZ POUR NOUS’. Binnen een parelomtrek staat in het midden een driehoekige gekroonde Mariafiguur afgebeeld. Ze draagt een rijkelijk versierde mantel. Ze staat, zonder voeten, op twee rijen bollen. De bovenste heeft 9 bollen en de onderste rij 8. In haar rechterhand heeft ze een bloem vast en in haar linkerhand een kroon. Onderaan staat de initiaal: ‘T’. Op de keerzijde staat in de rand de tekst: ‘SANCTUAIRE DE NOTRE DAME DE HAL’. In het midden staat, binnen een parelomtrek een gebouw/kerk. Onderaan staat de initiaal: ‘T’. De afmetingen zijn: 30,2 x 19,2 x 1,3 mm.

VAR 00058

Op de voorzijde van de ovale devotiemedaille, gemaakt van aluminium, staat in de rand de tekst: ‘NOTRE DAME DE HAL PRIEZ POUR NOUS’. In het midden staat, in de vorm van een driehoek, een gekroonde Mariafiguur. In haar rechterhand houdt ze een bloem vast. Ze draagt een rijkelijk versierde mantel. Onderaan staan drie rijen bollen, de bovenste rij bestaat uit 7 bollen, de rij daaronder uit 6 en de onderste rij uit 5 bollen. Op de keerzijde staat in de rand de tekst: ‘SANCTUAIRE DE N DAME DE HAL’. In het midden staat een kerkgebouw. De afmetingen zijn: 27,2 x 19,1 x 1,2 mm.

VAR 00059

Op de voorzijde van de kleine rechthoekig afgeronde devotiemedaille, gemaakt van messing, staat in de rand de tekst: ‘N. D. DE HAL PRIEZ POUR NOUS’. In het midden staat, binnen een parelomtrek, een gekroonde Mariafiguur in de vorm van een driehoek. In haar rechterhand houdt ze een bloem vast, in haar linkerhand een kroon. Ze draagt een rijkelijk versierde mantel die onderaan is afgezoomd met twee rijen bollen. Op de keerzijde staan in de rand 12 vijfpuntige sterretjes. Bovenaan staat, binnen een parelomtrek, een kroon met een kruisteken. Onder de kroon staat twee vlammende harten naast elkaar, het bloedende hart aan de rechterzijde wordt doorboord door een zwaard. Het andere bloedende hart heeft een doornkroon. Onderaan staat een klein kruisteken. De afmetingen zijn: 22,4 x 12,9 x 0,6 mm.

VAR 00250

Op de voorzijde van de kleine ovale devotiemedaille, gemaakt van messing, staat in de rand de tekst ‘N. D. DE HAL PRIEZ POUR NOUS’. Onderaan staat een klein kruisje. In het midden staat, binnen een lijn- en een parelovaal, een gekroonde driehoekige Mariafiguur met ter hoogte van haar linkerborst een kroon en rechts een rudimentaire scepter. Ze draagt een rijkelijk versierde mantel. Op de keerzijde staan binnen een bloemenkrans twee vlammende harten naast elkaar. Het rechterhart is met een zwaard doorboord van links naar rechts, het linkerhart heeft een doornkroon, en draagt een kruisje tussen de vlammen. Afmetingen: 17,8 X 12,2 x 0,5 mm.

VAR 00269

Op de voorzijde van de kleine ovale devotiemedaille, gemaakt van een koperlegering, staat in de rand de tekst: ‘N. D. DE HAL PRIEZ POUR NOUS’. In het midden staat in een driehoekige vorm een gekroonde Maria. Ter hoogte van haar rechterborst bevindt zich een kroon en links een scepter. Op de keerzijde staan binnen een bloemenkrans twee vlammende harten, links met doornkroon en rechts doorboord door een zwaard. Boven deze harten staat een kroon. Afmetingen: 18 x 12,2 x 0,7 mm.