De strategische heuvel van Chèvremont werd al bewoond in de prehistorie. De Romeinen bouwden er een fort dat later werd overgenomen door de Merovingers. De heilige Begga met haar man woonde in het versterkt kasteel, thans een ruïne, van Chèvremont. Nadat haar man vermoord werd stichtte ze een klooster in Andenne en werd er abdis. Vanaf de 7de eeuw vereerde men in Chèvremont een ‘Notre Dame du Château Neuf’. In 1688 bouwden de Jézuiten een kapel voor de bedevaarders. Om de grote toeloop van bedevaarders op te vangen werd in 1877 met de bouw van een basiliek gestart op een boogscheut van de stad Luik.

VAR 00049

Op de voorzijde van de ovale devotiemedaille, gemaakt van messing, staat in de rand de tekst: ‘NOTRE DAME DE CHEVREMONT PRIEZ POUR NOUS’. In het midden werd een soort altaar met twee ‘verdiepingen’ afgebeeld. Op elke verdieping staat een gekroonde Mariafiguur met gekroond Jezuskind in de rechterarm. In de linkerhand draagt ze een skepter. Armen en handen zijn niet zichtbaar. Op de keerzijde staat in de rand de tekst: ‘MÈRE DE MISÉRICORDE P. P. NOUS’. In het midden staat een vlammend hart afgebeeld dat van linksboven naar rechtsonder doorboord is met een pijl. Onderaan vormen de sierlijke letters ‘A’ en ‘M’ één geheel. De afmetingen zijn: 25,5 x 17,5 x 0,9 mm

VAR 00050

Op de voorzijde van de ovale devotiemedaille, gemaakt van messing, staat in de rand de tekst: ‘NOTRE DAME DE CHEVREMONT P. P. NOUS’. In het midden werd een soort altaar met twee ‘verdiepingen’ afgebeeld. Op elke verdieping staat een gekroonde Mariafiguur met gekroond Jezuskind in de rechterarm. In de linkerhand draagt ze een skepter. Armen en handen zijn niet zichtbaar. Onderaan staat een vijfpuntig sterretje. Op de keerzijde staat in de rand de tekst: ‘MERE DE MISÉRICORDE P. POUR NOUS’. In het midden staat een vlammend hart afgebeeld dat van linksboven naar rechtsonder doorboord is met een pijl. Onderaan vormen de sierlijke letters ‘A’ en ‘M’ één geheel. De afmetingen zijn: 26,4 x 18,5 x 0,7 mm.

VAR 00070

Op de voorzijde van de rechthoekig afgeronde devotiemedaille, gemaakt van messing, staat in de rand ‘N. DAME DE CHEVREMONT P. P. N.’. In het midden werd een soort altaar met twee ‘verdiepingen’ afgebeeld. Op elke verdieping staat een gekroonde Mariafiguur met gekroond Jezuskind in de rechterarm. In de linkerhand draagt ze een skepter. Armen en handen zijn niet zichtbaar. Op de keerzijde staat in de rand geen tekst maar werden twee takken met bladeren en een bloem afgebeeld. In het midden onderaan staan horizontaal twee vlammende bloedende harten, rechts het hart van Jezus met een doornkroon en kruisje en links het hart van Maria, dat doorboord wordt door een zwaard. Boven de harten staat een kroon. Dit motief wordt in de 19de eeuw geplaatst. De afmetingen zijn: 25,6 x 16,2 x 1 mm.

VAR 00071

Op de voorzijde van de rechthoekig afgeronde devotiemedaille, gemaakt van messing, staat in de rand ‘N. D. DE CHEVREMONT PRIEZ P. N.’. In het midden werd een soort altaar met twee ‘verdiepingen’ afgebeeld. Op elke verdieping staat een gekroonde Mariafiguur met gekroond Jezuskind in de rechterarm. In de linkerhand draagt ze een skepter. Onderaan staat een klein kruisje dat geflankeerd wordt door twee stippen. Op de keerzijde staat in de rand de tekst ‘N. D. DE CHEVREMONT P. P. N.’ In het midden staat een gekroonde Maria met aan haar rechterzijde een gekroond Jezuskind. Aan haar linkerzijde heeft ze een skepter. Ze staat op een lelievormig voetstuk. Onderaan staat een klein kruisje dat geflankeerd wordt door twee stippen. De afmetingen zijn: 24,6 x 15,8 x 0,9 mm.