Een humpe is een hoge cilindrische drinkpot die vanaf het midden van de 17de eeuw verschijnt. Een kleiner model komt al in de 16de eeuw voor. De versiering van de humpen, gemaakt in steengoed, is soms zeer sober en de kleur is dikwijls blauw (op basis van kobalt) maar ook paars wordt gebruikt (op basis van mangaan). De humpe werd gebruikt om bier uit te drinken waarvoor hij ook vandaag nog wordt benut.

HVG 00111

De cilindervormige volledig bewaarde humpe, gemaakt van steengoed, heeft een conische bovenrand. Vanaf de bovenzijde van het oor is de bovenrand verdikt met drie concentrische lijnen. Het worstvormige oor is langs de bovenzijde verdikt met een band. Op de bovenzijde van het oor zijn twee gaten aanwezig voor het bevestigen van het tinnen deksel, dat niet bewaard bleef. De versiering werd ingekrast en met kobalt ingekleurd. De centrale versiering bestaat uit een stervormige figuur met tien ‘stralen’ binnen een cirkel die langs de buitenzijde uitgestulpt werd. Onder deze cirkel staat een krullende figuur die slechts deels bewaard bleef. Het geheel werd ‘ingekaderd’ en geflankeerd door een ingekraste krulversiering vanaf de bodem tot de top. Onderaan werden twee groeven gemaakt als afwerking van de figuren. De bodem is vlak. De ganse humpe werd binnen en buiten overtrokken met zoutglazuur. De inhoud is ongeveer 0,8 liter. De humpe werd gerestaureerd. Afmetingen: hoogte 180, diameter 97 en met oor 143 mm. Datering: eerste helft 18de eeuw, vermoedelijk gemaakt in Raeren.

HVG 00112

Slechts het bovenste deel van de voorzijde van een humpe, gemaakt van steengoed, bleef bewaard. De versiering werd ingekrast en afgewerkt met kobalt. De conische bovenrand  is onderaan verdikt met drie concentrische lijnen. De centrale versiering bestaat uit een klein cirkeltje in een ruitvorm waaraan lobvormige aanhangsels werden ‘gehangen’. Vermoedelijk werd deze versiering geflankeerd door een ingekraste krulversiering die deel bewaard bleef. Het restant van de humpe werd binnen en buiten overtrokken met zoutglazuur. Afmetingen: de diameter is 95 mm en het restant is 89 mm hoog. Datering: eerste helft 18de eeuw, vermoedelijk gemaakt in Raeren.

HVG 00113

Slechts het bovenste deel van de achterzijde van een humpe, gemaakt van steengoed, bleef bewaard. De conische bovenrand  is onderaan verdikt met een brede en enkele kleine concentrische lijnen. Het worstvormige oor is langs de bovenzijde verdikt met een band. Op de bovenzijde van het oor zijn twee vierhoekige gaten aanwezig voor het bevestigen van het tinnen deksel, dat niet bewaard bleef. Er werden twee versieringsbanden voorzien die niet gekleurd werden. De bovenste versiering bestaat uit een rij die gevormd wordt door, afwisselend, een zesbladig bloempje en een bolletje met vijf of zes horizontale streepjes. Elk bloempje en bolletje zit tussen twee halve maantjes die het boven en onder omsluiten. Onder deze rij bevindt zich een smalle versiering bestaande uit vier concentrische lijnen. De ruimte tussen en onder de versiering werd ingekleurd met kobalt. Het restant van de humpe werd binnen en buiten overtrokken met zoutglazuur. Afmetingen: de geschatte diameter ligt tussen 90 en 95 mm en het restant is 109 mm hoog. Datering: 18de eeuw, Westerwald.