De Veertien Heilige Helpers bestaan uit 11 mannen en 3 vrouwen. Deze laatsten zijn Barbara, Catharina en Margaretha. Zij worden sinds de 14de eeuw ‘noodhelpers’ genoemd omdat ze individueel aanbeden werden tegen allerlei ziektes en daardoor in groep werden aanbeden tegen de pestepidemie die in de 14de eeuw lelijk huishield in Europa. De heilige Gillis heeft niets te maken met de Brusselse gemeente Sint-Gillis waar hij sinds de middeleeuwen vereerd wordt, behalve dat op het gemeentezegel een afbeelding staat van deze heilige en dat er sinds 1867 een Sint-Gilliskerk staat. Er zijn nog andere Belgische gemeenten met die naam: Sint-Gillis-bij-Dendermonde en Sint-Gillis-Waas. Er is bijna niets over hem bekend. Hij zou geleefd hebben in de 7de /8ste eeuw en een klooster gesticht hebben in de Provence nabij Saint-Gilles, een plaats die naar hem is genoemd. Nadien werd hij eremiet. De legende verhaalt dat een hinde, opgejaagd door jagers, bescherming zocht in de grot waarin Egidius, zoals hij in het Latijn genoemd wordt, zich teruggetrokken had en zo aan de dood ontsnapte. Devotiemedaille  VAR 00309 werd uitgereikt door de kerkgemeenschap van Luik en VAR 00310  heeft een relatie met de Walcourt.

Zie: http://testavzw.be/in-1228-vluchtte-o-l-v-van-walcourt-in-een-berkenboom-voor-het-vuur/

VAR 00309

Op de voorzijde van de ronde devotiemedaille, gemaakt van een koperlegering, staat in de rand de tekst: ‘EGLISE.DE.SAINT.GILLES. A.LIEGE’. Onderaan staat een vijfpuntig sterretje. In het midden staat een kerk binnen een parelcirkel. Op de keerzijde staat in de rand de tekst: ‘SAINT GILLES PRIEZ POUR NOUS’. Onderaan staat een kruisje. In het midden staat, binnen een cirkel, de heilige Gillis met aureool en kromstaf in de rechterhand. Een hinde springt tegen zijn linkerbeen omhoog. Afmetingen: 24,7 x 20,4 x 1,2 mm.

VAR 00310

Op de voorzijde van de ovale devotiemedaille, gemaakt van een koperlegering, staat in de rand de tekst: ‘ N. D. DE WALCOURT PRIEZ POUR NOUS’. Onderaan staan de letters ‘C.M’. In het midden staat een gekroonde Maria in driehoekige vorm. Op haar mantel staat de letter M. Op de keerzijde staat onderaan horizontaal de naam: ‘SAINT GILLES’. In het midden knielt een man onder een boom voor een poort. In de opening ligt een hinde. Afmetingen: 24,3 x 17,4 x 0,7 mm.