Velen van ons kunnen het nog nauwelijks geloven maar volgens ‘echte’ gelovigen beschikt praktisch iedere heilige over de gave om mensen van hun ziekte ‘af te helpen’. Voorwaarde is wel dat gebeden wordt tot de heilige of tot zijn afbeelding/medaille. Dikwijls hielp de pastoor een handje door bijvoorbeeld een speciale zegen uit te spreken of een speciale mis te vieren om de heilige ervan te overtuigen zijn of haar gunst/genezing te verlenen. Meestal hield die ziekte verband  met zijn of haar gewelddadige dood of een belangrijke gebeurtenis uit het leven van de heilige. De meest efficiënte heiligen vormen samen de Veertien Noodhelpers.

De heilige Blasius, die rond 316 zou zijn overleden, is één van de Veertien Noodhelpers. Hij werd volgens de legende op een afschuwelijke manier vermoord. Eerst trachtten de ‘heidenen’ hem te verdrinken maar dit mislukte. Vervolgens werd hij over de hekel gehaald met andere woorden met een wolkam werd zijn lichaam opengehaald. Uiteindelijk werd hij onthoofd. Zijn gave om keelziekten te genezen is gebaseerd op de legende dat hij een kind, dat aan het stikken was in een visgraat, door handoplegging heeft gered. De Veloclub Taxandria maakte hem tot patroonheilige louter en alleen omdat hun oprichtingsdag, 3 februari, samenviel met zijn naamdag. De keuze voor de heilige Blasius had dus niets te maken met de ‘gaven’ van deze heilige.

Zie: http://testavzw.be/bierglas-van-de-koninklijke-velo-club-taxandria-ter-gelegenheid-van-het-25-jarige-bestaan-in-1921/

Montrœul-au-Bois is een zeer kleine deelgemeente van Frasnes-lez-Anvaing in de provincie Henegouwen waar jaarlijks op Pinkstermaandag een Pinksterbedevaart plaatsvindt met het Mariabeeld, Notre Dame des Joyeux, vergelijkbaar met de bedevaart die op 1 mei in Scherpenheuvel gehouden wordt. De naam ‘Montrœul’ is etymologisch afgeleid van ‘monasteriolium, wat klein klooster betekent. Het eikenhouten Mariabeeld werd gesneden door de kloosterlingen. In de kerk wordt een restje van de sluier van Maria bewaard. De verering van de relieken en de bedevaarten gebeuren vooral in het kader van klierziekten, abcessen en kanker.

VAR 00326

Op de voorzijde van de spitsovale devotiemedaille, gemaakt van een koperlegering, staat in het midden binnen een parelspitsovaal en een gelobde lijnspitsovaal de heilige Blasius met bisschopsmijter en wijde open mantel. In zijn linkerhand houdt hij een staf vast terwijl hij met zijn rechterhand een zegenend gebaar maakt. Op de achtergrond staan 33 kruisjes. In de legende staat SAINT BLAISE PRIEZ POUR NOUS. In de rand staan onderaan 6 vijfpuntige sterretjes en helemaal onderaan staat een ruitje. Op de keerzijde staat in het midden binnen een parelspitsovaal en een gelobde lijnspitsovaal een gekroond Mariabeeld met in de rechterhand een leliescepter en op de linkerarm het gekroond Jezuskind. Ze draagt een rijkelijk versierde mantel. De achtergrond is opgevuld met 31 kleine kruisjes. In de legende staat N . D . DES JOYAUX MONTROEUL AU BOIS. In de rand staan onderaan 6 vijfpuntige sterretjes en helemaal onderaan staat een ruitje.

Afmetingen: 13,4 x 28,2 x 1 mm.

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Noodhelpers

https://nl.wikipedia.org/wiki/Blasius_van_Sebaste

http://www.heiligen.net/heiligen/02/03/02-03-0316-blasius-sebaste.php

http://www.paroissefrasnes.be/Docs/HistoriquedeMontroeul-au-Bois.pdf

http://www.montroeul.be/histoire.htm