In 1884 werd de dom (münster) van Aken afgewerkt. Bij die gelegenheid werden de belangrijke relikwieën tentoongesteld. Al vanaf de vroege middeleeuwen trokken deze relikwieën vele bedevaarders aan. Vanaf 1349, midden in de pestepidemie, was er al sprake van een 7-jarige processie waarbij de relikwieën werden getoond. De belangrijkste relikwieën zijn:

·         het kleed van Maria

·         de windsels van Jezus

·         de lendendoek van Jezus

·         de doek waarin het hoofd van Johannes de doper was gewikkeld

De laatste drie relikwieën zijn verpakt in een ‘pakje’ met een lint in kruisvorm. Deze pakjes werden afgebeeld op de medaille. De laatste processie (Aachener Heiligtumsfahrt) vond plaats in 2014.

VAR 00184

Op de voorzijde van de ovale devotiemedaille, gemaakt van messing, staat binnen een parelrand de tekst: ‘DAS MÜNSTER ZU AACHEN IN SEINER VOLLENDUNG’. Onderaan staat een vijfpuntig sterretje. In het midden staat een afbeelding van de kerk van Aken. Op de keerzijde staat binnen een parelrand de tekst: ‘HEILIGTHÜMER IN DER MÜNSTERKIRCHE ZU AACHEN’. Onderaan staat een vijfpuntig sterretje. In het midden staat bovenaan een engel die een hemd toont en onderaan hangen aan een horizontale lijn drie pakjes. Afmetingen: 29,1 x 20,8 x 1,4 mm.