In België staan verschillende kerken, kapellen en basilieken die gewijd zijn aan Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstand. In Péruwelz (Henegouwen) staat er een basiliek, in Brussel een kerk en ondermeer in Zétrud-Lumay (Waals-Brabant) een kapel. Bon-Secours is een deelgemeente van Péruwelz en bekend als bedevaartsoord minstens sinds de 16de eeuw.  Hier staat ook een zeer oude eik van minstens 600 jaar oud. Bonsecours is ook een Franse gemeente, tevens bedevaartsoord, in het departement Seine-Maritime in Normandië. Ook daar staat een basiliek.

VAR 00133

Op de voorzijde van de ovale devotiemedaille, gemaakt van messing, staat in de rand de tekst ’N . D . DE BONSECOURS P . P . N . BELGIQUE .’ Het  woord Belgique wordt geflankeerd door een klein zesbladig bloempje. In het midden staat het gestileerde driehoekige beeld van Maria met kind. Allebei dragen ze een kroon. Maria staat op een sokkel waarin de letters ‘N.D.B.S.’ werden aangebracht. Onderaan op haar rijkelijk versierd kleed staan de sierlijke letters ‘M’ en ‘A’ over elkaar. Op het kleed van het kind staan de letter ‘IHS’. Op de keerzijde staat de tekst ’S . JOSEPH MODÈLE DE PURETÉ P.  P. NOUS’. In het midden staat de afbeelding van een mansfiguur met baard, snor en aureool, kijkend naar een kind met stralenkrans dat hij in zijn armen op zijn schoot houdt. Over zijn rechterschouder ligt een bloem. De afmetingen zijn: 23,5 x 17 x 1 mm.

VAR 00268

Op de voorzijde van de ovale devotiemedaille, gemaakt van een koperlegering, staat in de rand de tekst: ‘N. D. DE BONSECOURS P. P. N . BELGIQUE’, waarbij het woord Belgique tussen twee vijfpuntige sterretjes staat. In het midden staat een gekroonde driehoekige Maria met aan haar linkerborst het gekroonde Jezuskind. Op de mantel van het kind staat ‘IHS’ met kruisteken en in het midden van de mantel van Maria staan de sierlijke letters ‘A’ en ‘M’ over elkaar. Maria staat op een sokkel waarop de letters ‘N.D.B.S.’ staan. Op de keerzijde staat bovenaan in de rand de tekst: ‘EGLISE DE BONSECOURS’ en onderaan ‘SOUVENIR DE PELERINAGE’. In het midden staat de afbeelding van een kerk met luchtbogen en een toren waarop een standbeeld prijkt. Afmetingen: 25,5 x 19 x 1,3 mm.