Tussen de familie van Lambertus en de familie van Pepijn van Herstal heerste rond het jaar 700 een machtsstrijd. Pepijn van Herstal was gehuwd met Plectrudis. Volgens de overlevering liet de familie van Lambertus een zekere ‘Dodo’ doden. Dodo was de broer van Alpaida, de tweede vrouw (bigamie), van Pepijn van Herstal. Daarop werd Lambertus vermoord door een broer van Alpaida. De versie van de katholieke kerk was dat Lambertus de huwelijkstrouw verdedigde door het niet erkennen van het huwelijk tussen Pepijn van Herstal en Alpaida. Uit dit huwelijk werd Karel Martel geboren. Nadien begon de Frankische Burgeroorlog tussen Karel Martel en de familie van Plectrudis.

De legendes verschillen nogal van elkaar, zie ook: http://testavzw.be/%EF%BB%BFin-1896-werd-een-penning-geslagen-voor-de-herdenking-van-de-1200-jaar-oude-moord-op-bisschop-lambertus/

VAR 00261

Op de voorzijde van de ovale devotiemedaille, gemaakt van messing, staat in de rand de tekst ‘SAINT LAMBERT PRIEZ POUR NOUS’. De tekst staat tussen stippen. Links naast het voetstuk staat in de rand een zesbladige roos, mogelijk het merk van de maker van de devotiemedaille. In het midden staat de Luikse reliekbuste van Lambertus met mijter op een hoekig voetstuk dat versierd is met gebeurtenissen uit het leven van de heilige. In zijn linkerhand houdt hij een bisschopsstaf dat op de bovenzijde versierd is met een figuur. In zijn rechterhand houdt hij een boek.  Op de keerzijde staat bovenaan in de rand de tekst ‘ JESUS MARIE JOSEPH’. In het midden staan drie wandelende figuren die van links naar rechts Jezus, Maria en Jozef voorstellen. Helemaal links staat een boom en bovenaan in het midden vliegt een engel. Afmetingen: 25,7 x 19,2 x 1,3 mm.