Vlaanderen heeft aan de Guldensporenslag de feestdag 11 juli te danken. De strijd tussen Fransen en Vlamingen in 1302 was nochtans niet zo wit/zwart als Hendrik Conscience liet uitschijnen. Waalse troepen van het graafschap Namen vochten met de Vlamingen mee. De stad Gent koos de Franse zijde maar bleef neutraal en Brabantse ridders onder meer Godfried van Brabant, heer van Aarschot, versterkten het Franse leger. Een noodlottige keuze voor Godfried, hij sneuvelde samen met zijn zoon op het slagveld. Een legende verhaalt dat een ivoren Mariabeeldje tijdens de Guldensporenslag een beslissende rol speelde omdat het eensklaps aan de hemel verscheen voor de ogen van het ‘Vlaamse’ leger. Beide voorbeelden, Conscience en de legende, illustreren zeer goed de macht van pen en woord, wat in de huidige samenleving nog steeds geldt bij sociale media als twitter en facebook.

Het Mariabeeld wordt O.L.V. van Groeninge genoemd. Het is een genadebeeld zoals het O.L.V. beeld van Scherpenheuvel-Zichem. Het beeld wordt door zwangere vrouwen aanbeden voor een makkelijke geboorte en een gezond kind. Het ivoren Mariabeeld, oorspronkelijk gepolychromeerd, wordt toegeschreven aan een Parijse kunstenaar die het rond 1260 gesneden heeft. De legende verhaalt echter dat paus Honorius IV het vond in een boom te Rome en het beeld aan de Kortrijkse gravin Beatrijs van Vlaanderen (1253/4-1296) schonk. Oorspronkelijk stond het in de Groeningeabdij maar in 1803 schonk de abdis het aan de pastoor van de St. Michielskerk. Het beeld werd pas in 1952 officieel gekroond.

VAR 00325

Op de voorzijde van de ovale devotiemedaille, gemaakt van messing, staat in het midden een ongekroonde Maria met Jezuskind op de arm op een voetstuk. Het kind houdt met de linkerhand een bol of een appel vast. Onderaan, links en rechts, en helemaal onderaan staat een klavertje afgebeeld. In de legende staat O.L.V. VROUW VAN GROENINGHE CONSOLATRIX AFFLICTORUM. Op de keerzijde staat in het midden een kerk met twee spitsen. Onderaan staat een klavertje. In de legende staat S. MICHIELSKERK KORTRIK. De naam Kortrijk is hierbij verkeerd weergegeven, met ‘i’ in plaatst van ‘ij’. De afmetingen zijn 17,4 x 24,3 x 1 mm.

Bronnen:

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Onze-Lieve-Vrouw_van_Groeninge

https://www.sint-michielsbeweging.be/o-l-vrouw-van-groeninge-in-de-sint-michielskerk-vereerd/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Godfried_van_Brabant